Για την υποστήριξη του αγώνα του ελληνικού λαού – Raoul Vaneigem, Γιάννης Γιουλούντας

Ελλάδα, λίκνο ένος άλλου κόσμου, Ραούλ Βάινεγκεμ, Γιάννης Γιουλούντας («La Grèce, berceau d’un autre monde, Raoul Vaneigem, Yannis Youlountas»)

Για την υποστήριξη του Αγώνα του ελληνικού λαού και για την άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων διαδηλωτών

αναδημοσίευση

Όχι, αν και δραματικό, αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν είναι μια καταστροφή! Είναι και μια ευκαιρία! Γιατί η δύναμη του χρήματος έχει, για πρώτη φορά, υπερβεί τον μέχρι τώρα σταδιακό, σχολαστικό και προσεκτικά οργανωμένο ρυθμό της κατεδάφισης της δημόσιας περιουσίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Και αυτά, σε μια χώρα τόσο διάσημη για τη φιλοσοφία της ζωής σε πλήρη αντίθεση με το αγγλοσαξονικό μοντέλο αλλά και για την ακούραστη αντοχή της σε πολλαπλές μορφές καταπίεσης που προσπάθησαν να την λυγίσουν. Ο Έλληνας δεν χορεύει και δεν θα χορέψει ποτέ με σκυμένο το κεφάλι και τα χέρια, ανεξάρτητα από τα καθεστώτα που του επιβάλλουν. Χορεύει με τα χέρια του ψηλά, σαν να θέλει να πετάξει προς τ’ αστέρια. Γράφει στους τοίχους ότι θα ήθελε να διαβάσει αλλού. Καίει μια τράπεζα όταν δεν του αφήνει πλέον την πολυτέλεια να κάνει το παραδοσιακό μπάρμπεκιου του. Ο Έλληνας είναι όσο ζωντανός όσο η ιδεολογία που τον απειλεί είναι θανάσιμη. Και ο Έλληνας όσο και να τον βασανίζουν, πάντα θα ξανασηκωθεί.

Ναι, η Ευρώπη του χρήματος ήθελε να δώσει ένα παράδειγμα. Αλλά πάνω στην επιθετικότητά της να χτυπήσει τη χώρα που της φαινόταν η πιο αδύναμη στην ευρωζώνη, πάνω στην υπερβολική βία, η μάσκα της έπεσε. Είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, ο χρόνος να δείξουμε σε όλους το πραγματικό της πρόσωπο: εκείνο της δικτατορίας. Γιατί γι’ αυτό πρόκειται πραγματικά. Και υπάρχει μόνο μία απάντηση στη δικτατορία: η καταπολέμηση, σκληρή και ανυποχώρητη, ακόμα και η μάχη εάν είναι απαραίτητο, δεδομένου ότι η ίδια η ύπαρξη διακυβεύεται. Έχουμε ένα κόσμο, μια ζωή και αξίες να υπερασπιστούμε. Παντού στους δρόμους, είναι τα αδέλφια μας, οι αδελφές μας, τα παιδιά μας, οι γονείς μας, οι οποίοι πληγώνονται μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και από μακριά. Είμαστε πεινασμένοι, κρυώνουμε, πονάμε μαζί τους. Όλα τα χτυπήματα που έχουν δοθεί μας πληγώνουν και εμάς. Κάθε ελληνικό παιδί που λιποθυμά στο σχολείο του απαιτεί την αγανάκτηση και την εξέγερση. Για τους Έλληνες, ήρθε καιρός να πούνε ξανά όχι, και για όλους μας να τους υποστηρίξουμε.

Επειδή η Ελλάδα βρίσκεται τώρα στην πρώτη σειρά του αγώνα κατά της οικονομικής δικτατορίας, που σε όλο τον κόσμο, καταστρέφει τη δημόσια περιουσία, απειλεί την καθημερινή επιβίωση, διαδίδει την απόγνωση, το φόβο και τη γελοιότητα ενός πόλεμου στον οποίο όλοι είναι εναντίον όλων. Πέρα από εναν συναισθηματικό θυμό που ξεσπάει με την καταστροφή των συμβόλων της καταπίεσης, αναπτύσσεται ένας διαυγής θυμός, εκείνος των αγωνιστών που αρνούνται να στερηθούν την ίδια τους τη ζωή προς όφελος της τραπεζικής μαφίας και της λογικής των τρελών χρημάτων τους. Με τις συνελεύσεις της άμεσης δημοκρατίας, την ανυπακοή των πολιτών, το κίνημα «Δεν πληρώνουμε!» και τις πρώτες εμπειρίες αυτοοργάνωσης, μια νέα Ελλάδα αναδύεται, η οποία απορρίπτει την τυραννία της αγοράς στο όνομα του ανθρώπου. Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει για τους ανθρώπους να απελευθερωθούν από την εθελοντική δουλεία τους, αλλά είναι βέβαιο ότι, απέναντι στη γελοία πολιτική διαπραγμάτευση, στη διαφθορά της δημοκρατίας και στον τραγελαφικό κυνισμό της τραπεζικής πολιτείας, έχουμε μόνο την επιλογή –κόντρα στη κερδοσκοπία– να δραστηριοποιηθούμε.

Η Ελλάδα είναι το παρελθόν μας. Είναι επίσης και το μέλλον μας. Ας το δημιουργήσουμε ξανά μαζί της!

Το 2012, ας γίνουμε όλοι Έλληνες!

Raoul Vaneigem και Γιάννης Γιουλούντας

This entry was posted in πολίτης, Ευρώπη, Οι δάσκαλοι και η Αμφισβήτηση, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία, ακούμε;, αλληλεγγύη, δημοκρατία πολιτών and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε