Για τη δουλειά στο συνδικάτο 1

Μπροστά στις εκλογές για το Εκπαιδευτικό Συνδικάτο (Ε.Λ.Μ.Ε.) της Πρέβεζας, υπάρχουν ερωτήματα που τίθενται – στις συναντήσεις με τους συναδέλφους – και πρέπει ν’ απαντηθούν!

◊ Γιατί συμμετέχουμε στις διαδικασίες του – απαξιωμένου και στους αγώνες και στις συνειδήσεις των εργαζομένων της εκπαίδευσης – θεσμικού συνδικάτου (Ο.Λ.Μ.Ε.) και του παραρτήματός του;

Διότι κρίνουμε ότι ο φυσικός χώρος κοινωνικής δράσης του εργαζόμενου, είναι το συνδικάτο του. Διότι δεν έχουμε σκοπό να εκχωρίσουμε αμαχητί τη δυνατότητα της οργάνωσης και παρέμβασής μας σε κανέναν θεσμικό παράγοντα, σε κανένα φερέφωνο της διοίκησης και της αμετροεπούς εξουσίας!

Δεν είμαστε δεσμευμένοι με κάποιο «συμβόλαιο» παραμονής στην Ο.Λ.Μ.Ε., τουλάχιστον όσο ακόμα οι επεμβάσεις των οργάνων της θεσμοποιημένης «συνδιοίκησης» δεν μπορούν – κι αυτό είναι και το αίτημα της συμπαράταξης δυνάμεων για την κατάκτηση πλειοψηφίας στις μεθαυριανές εκλογές – να καθορίσουν όσο θά ‘θελαν τα τεκταινόμενα στα σχολεία, στις τάξεις και στους δρόμους.

Δεν είμαστε έτοιμοι – όσο κι αν έχουμε ήδη στα χέρια μας τα εργαλεία, από τις αρχές της «εκπαίδευσης της ανθρώπινης χειραφέτησης», έως τις δυνατότητες των επαρκώς καταρτισμένων και με όραμα εκπαιδευτικών στα πλαίσια των «project» – να αυτονομήσουμε τα σχολεία μας από τα κελεύσματα και τις απαιτήσεις «υπουργείου», «αγοράς» και «οικονομικίστικης κοινωνίας». Αυτή η «μη ετοιμότητα» δεν εκπηγάζει από κάποια «δειλία» ή «αμφιβολία», αλλά από την ανάγκη μας να διασπείρουμε το μήνυμα και να διευρύνουμε τη συνειδησιακή εξέγερση των συναδέλφων και της κοινωνίας, να διαμορφώσουμε, δηλαδή, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σε μια κοινωνία που – με δεδομένη και τη συγκυρία – ξυπνά σ’ έναν κόσμο που δεν την ικανοποιεί και δεν την προωθεί προς τη δημιουργικότητα και την ελευθερία!

◊ Από πού κι ως πού μπορούμε να πιστεύουμε ότι η Ε.Λ.Μ.Ε. Πρέβεζας θα μπορούσε ν’ αποτελέσει «νησίδα» χειραφετητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας;

Δεν πιστεύουμε κάτι τέτοιο! Πιστεύουμε και παλεύουμε για τη συνάντηση του συνδικάτου με τον εξεγερμένο λαό, όπως η Λαϊκή Συνέλευση Πολιτών, με τα Πρωτοβάθμια Σωματεία που αγωνίζονται και συντονίζονται, ώστε να συμβάλλουμε στην πίστη του λαού και των εργαζομένων στις δυνάμεις τους! Γι αυτό, άλλωστε, προτείναμε και πετύχαμε, μαζί με τους εκπαιδευτικούς του ΠΑ.Μ.Ε., την ενίσχυση της απεργίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία»!

Να πιστέψουν/με – για να διεκδικήσουν/με – στην αμεσοδημοκρατική αυτοθέσμιση των κοινοτήτων και των συνδικάτων!

Να θυμηθούμε ότι τα σχολεία, τα εργοστάσια, οι υπηρεσίας κι οι κοινότητες υπάρχουν και λειτουργούν μόνο όσο εμείς επιλέγουμε να υπάρχουμε και να λειτουργούμε μέσα τους!

Να θυμηθούμε, για παράδειγμα, ότι, ακόμα και με την προηγούμενη σύνθεσή του το Δ.Σ., αλλά και πρωτίστως οι συνάδελφοί μας στα σχολεία, κέρδισαν την απόσυρση κάποιων από τις συγχωνεύσεις με τις αποχές και διαδηλώσεις που οργανώθηκαν, κέρδισαν τις οργανικές στα αποσυγχωνευμένα σχολεία, που η διοίκηση επέμενε να επαναχορηγήσει ως «λειτουργικές/προσωρινές τοποθετήσεις», με επίμονες παρεμβάσεις στα γραφεία της ΔΔΕ!

Να επισημάνουμε αυτά που έχουμε ακόμα να κάνουμε: οδοιπορικά συναδέλφων κι έξοδα συμμετοχής σε πολυήμερες σχολικές εκδρομές – που ακόμα και οι γειτονικές ΔΔΕ χορηγούν, ενώ η ΔΔΕ Πρέβεζας «εγγράφει στην εξοικονόμηση εξόδων» (!) της – να ξεσηκωθούμε αμέσως μόλις «σκάσει» και στην Πρέβεζα η «εφεδρεία/απόλυση/πτώχευση», όπως ήδη επαπειλείται για τις καθαρίστριες στα σχολεία μας, αλλά και ν’ αναβαθμίσουμε τις αλληλέγγυες δράσεις μας με όλους τους βαλλόμενους εργαζόμενους!

Να συνειδητοποιήσουμε, ακόμα, ότι οι διαφωνίες, που εκφράσθηκαν για τον τρόπο που πληρώνουμε τη συνδρομή μας, από συναδέλφους – όσο κι αν ανάμεσά τους κάποιοι δεν έχουν αναφορές χειραφέτησης κι αυτενέργειας, αλλά φέρονται «πονηρά» – πρέπει να γίνουν σεβαστές και να συζητηθούν ανοιχτά στις συνελεύσεις μας, ακόμη κι αν, ή ίσως ακριβώς επειδή, μας κοινοποιήθηκαν ως τελεσίδικες από τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανά μας και το κράτος, αλλά κι επειδή επέτρεψαν στη «διοίκηση» ν’ απλώσει το χέρι και να έχει «άποψη» για τα τεκταινόμενα στο συνδικάτο μας!

◊ Γιατί συμμετέχουν και «στελέχη» (διευθυντές σχολείων) στο ψηφοδέλτιο;

Διότι κρίνουμε ότι ο εργαζόμενος στην εκπαίδευση – και αλλού – είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος να συντονίσει τις δραστηριότητες του σχολείου, με την προφανή συμβολή εργαζομένων που προσλαμβάνονται για και σε διοικητικά-υποστηρικτικά πόστα.

Διότι αγωνιζόμαστε να προωθήσουμε την κυκλικότητα των εργαζομένων σε πόστα συντονισμού, και σ’ αυτόν τον αγώνα θέλουμε και τους συνειδητοποιημένους προς τούτο σημερινούς διευθυντές των σχολείων.

Διότι προτιμούμε διευθυντές που συμμετέχουν στους αγώνες και τις απεργίες, που δεσμεύονται – κι ελέγχονται – από την υιοθέτηση του πλαισίου που από κοινού διαμόρφωσαν οι συμμετέχοντες στο Μέτωπο Δράσης και Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών!

◊ Πώς προωθούμε τα αιτήματα της αμεσοδημοκρατίας και της ενεργοποίησης των εργαζομένων σε αγωνιστικές κατευθύνσεις και πώς ενεργοποιούμε την κοινωνική κι εργατική αλληλεγγύη;

Στο προηγούμενο Δ.Σ. τα μέλη μας εισηγήθηκαν και επέτυχαν – κι αυτό αποδεικνύεται από τα Πρακτικά – και τη διασπορά των Γενικών Συνελεύσεων σε άλλες – εκτός της Πρέβεζας – πόλεις ευθύνης της Ε.Λ.Μ.Ε. Πρέβεζα και την ενεργοποίηση των Συνδικαλιστικών Εκπροσώπων στα σχολεία (που προβλέπονται από το Καταστατικό, αλλά «κανείς δεν είχε σκεφτεί να προωθήσει») και τη διαμόρφωση δομών δωρεάν «Μαθημάτων Αλληλεγγύης» (ήδη λειτουργούν στο 1ο ΓΕΛ της Πρέβεζα) – και μάλιστα σε μη-φροντιστηριακή, μη-εντατικοποιημένη μορφή, αφού τα μαθήματα (με την ποιότητα που ακτινοβολεί η κατάρτιση των συναδέλφων μας) εξαρτώνται από τις ανάγκες (ακόμα κι εκτός αυστηρής αναπαραγωγής της ροής του εγκύκλιου προγράμματος) των ίδιων των μαθητών!

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in παιδεία, περί Παιδείας, συνδικάτο, συνδικαλιστικά, συνδικαλισμός, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, Ε.Λ.Μ.Ε. Πρέβεζας, δημοκρατία πολιτών, εργασία και κοινωνία, ελληνικό εκπαιδευτικο σύστημα, κοινωνικοί/εργατικοί αγώνες and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s