Παρίσι 17 Νοέμβρη: Μαζί με τον ελληνικό λαό…

από τον //ΠαραλληλοΓράφο//

«Μαζί με τον ελληνικό λαό, παλεύουμε ενάντια στη δικτατορία των αγορών»

Στις 17 Νοέμβρη 1973, η ελληνική νεολαία εξεγέρθηκε ενάντια στη δικτατορια των συνταγματαρχών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πτώση του καθεστώτος. Η ημερομηνία αυτή συμβολίζει έκτοτε στην Ελλάδα τη δύναμη του λαού να παίρνει τη μοίρα του στα χέρια του και τον αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία.

"Grèce Générale" παραφράζοντας το Grève Générale (γενική απεργία)

Αυτός ο αγώνας είναι σήμερα πιο επίκαιρος από ποτέ, ενάντια στις προσταγές των χρηματιστηριακών αγορών μέσω του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση, που συμπεριλαμβάνει και την ακροδεξιά, με επικεφαλής τον τέως υποδιευθυντή της ΕΚΤ δεν είναι παρά η μαριονέτα αυτής της τρόικας.

Εδώ και 3 χρόνια, τα πλάνα της λιτότητας και των ιδιωτικοποιήσεων, που υποτίθεται ότι θα «σώσουν» την Ελλάδα, διαδέχονται το ένα το άλλο κι έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή ανευ προηγουμένου. Η ανεργία αγγίζει το 18,1% του πληθυσμού και είναι μεγαλύτερη του 40% για τη νεολαία. Οι μισθοί μεσα σε δυο χρόνια μειώθηκαν κατα 40%, ενώ σχολεία και νοσοκομεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

Αυτή η κοινωνική καταστροφή πραγματοποιείται με πρόσχημα το ελληνικό χρέος, για το οποίο ο λαός προβάλλεται ως μοναδικός υπεύθυνος. Για παράδειγμα:

  • «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες«… ενώ οι τελευταίες ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν ότι ο χρόνος εργασίας είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα απ’ότι στη Γερμανία και τη Γαλλία.
  • «Οι Έλληνες δημόσιοι υπάλληλοι είναι φοροφυγάδες«… ενώ οι φόροι τους κατακρατούνται απευθείας από τους μισθούς τους.

Η επιχειρηματολογία αυτή, με τις ρατσιστικές αποχρώσεις της, αποκρύπτει τον απεχθή χαρακτήρα του χρέους, από το οποίο επωφελούνται κυρίως:

  • Οι μεγάλες τράπεζες, που κερδοσκοπούν στοιχηματίζοντας πάνω στο ελληνικό χρέος.
  • Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων ή δημοσίων έργων, που επωφελούνται από την «καλή θέληση» διεφθαρμένων πολιτικών.
  • Οι πλούσιοι Έλληνες, που απολαμβάνουν φορολογικών απαλλαγών και «οικονομικών παραδείσων».

… και σίγουρα όχι το σύνολο του πληθυσμού.

Παρουσιασμένα σαν σχέδια «σωτηρίας», τα ευρωπαϊκά πλάνα που επιβάλλονται στην Ελλάδα δεν επιτρέπουν τη ρήξη με τον φαύλο κύκλο του χρέους. Δεν προσφέρουν καμια βοήθεια στον ελληνικό λαό, παρά μόνο στους τομείς που κερδοσκόπησαν κι εξακολουθούν να κερδοσκοπούν από την απάτη του χρέους.

Η απάτη αυτή είναι παγκόσμια και η Ελλάδα είναι το πειραματόζωό της: όπως παντού στην Ευρώπη, το απεχθές χρέος γίνεται η αφορμή για κοινωνικές και δημοκρατικές οπισθοδρομήσεις. Στη Γαλλία, το σχέδιο Φιγιόν αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα.

Ωστόσο, παρά το επίπεδο της καταστολής, η Ελλάδα είναι επίσης ένα εργαστήρι των αντιστάσεων που αναπτύσσονται παντού στον κόσμο, από τη Μαδρίτη μέχρι τη Γουόλ Στριτ. Η εναντίωση στις πολιτικές της λιτότητας στη Γαλλία δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό.

Γι’αυτό το λόγο, καλούμε σε συγκέντρωση ενάντια στη δικτατορία των αγορών τη συμβολική αυτή μέρα της 17ης Νοέμβρη στις 7μμ στο Παρίσι, μπροστά από το συντριβάνι των Αθώων (fontaine des Innocents) στην οδό Saint – Denis 43.

Πρώτες υπογραφές:

Aitec – IPAM
Attac
CADTM
Fondation Copernic
Initiative des étudiants et travailleurs grecs à Paris
NPA
Alternatifs
Parti de Gauche
PCF

This entry was posted in Κόσμος, αλληλεγγύη, κυβερνητικά "μέτρα", κόσμος, καταγγελία, κοινωνία, world wide web and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Παρίσι 17 Νοέμβρη: Μαζί με τον ελληνικό λαό…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s