«Εκτροπές»

δημοσίευση του
Γαλαξιάρχη (ex Zaphod)
στον //ΠαραλληλοΓράφο//

[…]Χθες (2 Ιουνίου), 32 προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών υπέγραψαν μία επιστολή απευθυνόμενη προς τον πολιτικό κόσμο με τίτλο “Τολμήστε”. Το κείμενο έκανε το γύρο των ΜΜΕ και συνοδεύτηκε από πολύ κολακευτικά σχόλια[…]

[…]ο τίτλος: “Τολμήστε!”. Τόσο βαρύγδουπος τίτλος σε μία τόσο θεαματική κενολογία. Δεν ξέρω αν αυτή η σημειολογική φωτογράφιση της νεοελληνικής λογοτεχνίας είναι τυχαία, ή απλώς αναπόφευκτη. Αλλά ας μην προτρέχω.

Διαβάζω πάνω-κάτω το κείμενο και αδυνατώ να βρω την ουσία  και τη συγκεκριμένη πρόταση, ειδικά όταν οι υπογράφοντες απαιτούν “να τολμήσουμε”. Τελειολογικός χαρακτήρας, αναμεμειγμένος με θρησκευτικές και ηθικοπλαστικές εκφράσεις που παραπέμπουν περισσότερο σε αρτηριοσκλήρωση, παρά πρωτοπορία. Κίνδυνος, καταστροφή, σωτηρία, επιβίωση. Σαν να ανέβηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Καστελόριζο κατευθείαν στον άμβωνα του Άνθιμου. Η πατρίς και το έθνος καταστρέφεται από τους ανεύθυνους. Οι εκπρόσωποι (και όχι αντιπρόσωποι) που αποφασίζουν για “λογαριασμό του λαού” πρέπει να “τολμήσουν να πραξουν το καθήκον τους” και να αποτρέψουν την καταστροφή.

Οι διανοούμενοι μιλούν για νέα στροφή, αλλά αποφεύγουν συστηματικά να εξηγήσουν προς τα πού. Το γεγονός ότι θεωρούν τις ιδεολογίες ξεπερασμένες και οιονεί επικίνδυνες, θολώνει ακόμη περισσότερο τις πραγματικές τους προθέσεις. Ο λαός και οι πολίτες (που απλώς εκπροσωπούνται) αποτελούν φόντο στο σωτηριολογικό περιεχόμενο της επιστολής. Το πολίτευμα δεν ενδιεφέρει καν τους υπογράφοντες, οι οποίοι επιμένουν ότι οι ηγεσίες πρέπει να αναλάβουν μονομερώς τις πρωτοβουλίες[…]

Continue reading the whole article →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in πολίτης, πολιτική, ρατσισμός / εθνικισμός, το σύνηθες παράλογο, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία, αντιφασισμός, επικαιρότητα, εργασία και κοινωνία, ιστορία, κυβερνητικά "μέτρα", κόσμος, κοινωνία, κοινωνικοί/εργατικοί αγώνες, οικονομία, media and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to «Εκτροπές»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s