«Όχι» των κτηνοτρόφων στην πώληση της «Δωδώνης»!

από διαδοχικές δημοσιεύσεις
στο tvxs.gr

Αντιπροσωπεία για κάθοδο στην Αθήνα ετοιμάζουν παραγωγοί, συνεταιριστικές οργανώσεις και τοπική αυτοδιοίκηση στα Γιάννενα, ζητώντας συναντήσεις με αρμοδίους για το ζήτημα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» από την ΑΤΕ αλλά και για το «πάγωμα» των τιμών του παραγωγού. Ύστερα από την επέμβαση των ΜΑΤ το Σάββατο στην κατάληψη των κτηνοτρόφων και την αυτόφωρη διαδικασία στην οποία υπέβαλαν πέντε συνδικαλιστές, τα πνεύματα έχουν ενταθεί.

Η αντιπροσωπεία θα ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

Οι πρόσφατες δηλώσεις, εξάλλου, του διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, ότι εντός του έτους θα γίνει η πρόσληψη του συμβούλου που θα αναλάβει την πώληση του μεριδίου της ΑΤΕ στη γαλακτοβιομηχανία (η ΑΤΕ έχει το μεγαλύτερο μερίδιό της) έχουν εξοργίζει τους κτηνοτρόφους, καθώς ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι η βιομηχανία δεν θα πωληθεί.

Από την άλλη, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αποφάσισε να μη δώσει αυξημένη τιμή στους παραγωγούς της συνεταιριστικής βιομηχανίας για το γάλα, παρόλο που υπήρχε κερδοφορία. Η απόφασή αυτή, που έγινε γνωστή την περασμένη Δευτέρα, προκάλεσε την αγανάκτηση των συνεταιριστών. Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν την άμεση αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας και διορισμένου από την ΑΤΕ, Λευτέρη Κόντου, και την αύξηση της τιμής του γάλακτος για τον παραγωγό. Η κατάληψη συνεχίστηκε έως το πρωί του Σαββάτου.

Το Σάββατο, δύο διμοιρίες των ΜΑΤ μπήκαν στο κτίριο της διοίκησης της «Δωδώνης Α.Ε.», που τελούσε υπό κατάληψη, ζητώντας στους παρευρισκομένους να αποχωρήσουν. Ο εκπρόσωπος των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Ηπείρου, Μιχάλης Τζίμας από τα Ιωάννινα και τέσσερις κτηνοτρόφοι συνδικαλιστές από την Πρέβεζα βρέθηκαν τελικά στο Αυτόφωρο, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι μισή ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με την αντιπροσωπία, που αναμένεται να κατέβει στην Αθήνα, εκτός των άλλων, η βιομηχανία δεν μπορεί να βγει στη δημοπρασία καθώς υπάρχουν νομικά ζητήματα και η ΑΤΕ βρίσκεται στα δικαστήρια με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για το πακέτο μετοχών.

Εν τω μεταξύ, να μην προχωρήσουν στην πώληση της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» καλεί την ΑΤΕbank και την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προειδοποιώντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, «θα βρουν απέναντί τους σύσσωμο τον κτηνοτροφικό κόσμο». Με σημερινή ανακοίνωση, η ΠΕΚ σημειώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των Ηπειρωτών κτηνοτρόφων κατά της πώλησης της εταιρίας.

Καλεί, επίσης, τους κτηνοτρόφους να μην πληρώσουν την εισφορά του ΕΛΓΑ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ πρέπει να τη μετατρέψουν από υποχρεωτική σε προαιρετική.

Με ανακοίνωσή της, η ΠΕΚ υποστηρίζει ότι ο νέος κανονισμός του οργανισμού τον μετατρέπει «σε εισπρακτικό μηχανισμό σε βάρος των κτηνοτρόφων».

Κάνει, τέλος, λόγο για έλλειψη προστασίας των κτηνοτρόφων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΕΛΟΓΑΚ, ιδίως κατά την περίοδο του Πάσχα, όταν -όπως ισχυρίζεται- «το μέτωπο εμπόρων κρεοπωλών και πολυκαταστημάτων, με την καθοδήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, ανάγκασε τους κτηνοτρόφους να πουλήσουν τα αμνοερίφια κατά 1 ευρώ φτηνότερα, χωρίς να καρπωθεί τη μείωση ο καταναλωτής».

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in παραγωγή, πολίτης, συνδικαλιστικά, το σύνηθες παράλογο, Ήπειρος, Κόσμος, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία, αλληλεγγύη, εργασία και κοινωνία, κυβερνητικά "μέτρα", κόσμος, καταστολή, κοινωνία, κοινωνικοί/εργατικοί αγώνες and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s