Ονδούρα: η αστυνομία δολοφονεί δασκάλα σε διαδήλωση και απεργία διαρκείας των εκπαιδευτικών

δημοσιεύτηκε ένα μήνα πριν,
στις 23/03/2011 στο
Eagainst.com – Autonomy against Barbarism

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου, η 59χρονη δασκάλα Ίλσε Ιβάνα Βελάσκες δολοφονήθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας και από επαγγελματίες δολοφόνους της παραστρατιωτικής ομάδας Κόμπρα σε διαδήλωση των δασκάλων στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα. Οι δυνάμεις καταστολής δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν σε ευθεία βολή χειροβομβίδες με δακρυγόνες και ασφυξιογόνες ουσίες. Μία από αυτές πέτυχε την Ίλσε. Μετά τους πυροβολισμούς, το πτώμα της δασκάλας σύρθηκε στο έδαφος και πατήθηκε από ερπυστριοφόρο όχημα των δυνάμεων καταστολής.

Η Ίλσε Ιβάνα Βελάσκες ήταν αδελφή του κρατούμενου-αγνοούμενου για πολύ καιρό στη δεκαετία του ’80, Άνχελ Μανφρέδο Βελάσκες Ροντρίγκες, του οποίου το πτώμα βρέθηκε ακρωτηριασμένο πολύ καιρό μετά την εξαφάνισή του. Εκείνη την εποχή επικεφαλής της κρατικής τρομοκρατίας στην Ονδούρα ήταν ο αμερικανός πρέσβης Τζον Νεγροπόντε και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Γουστάβο Άλβαρες Μαρτίνες. Η δολοφονία αυτή-στα πλαίσια του δόγματος ασφαλείας της δεκαετίας του ’80- ήταν η πρώτη περίπτωση για την οποία το κράτος της Ονδούρας καταδικάστηκε από την Παναμερικανική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Για τη δολοφονία της δασκάλας η Επιτροπή των Συγγενών των Κρατούμενων και Αγνοούμενων σε ανακοίνωσή της μιλάει για δολοφονία από την πολιτική καταστολής του σημερινού καθεστώτος.

Η 18η Μαρτίου ήταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων περισσότερων από 60.000 δασκάλων, στα πλαίσια μιας γενικής απεργίας διαρκείας που εξήγγειλαν οι δάσκαλοι της Ονδούρας. 5.000 από αυτούς δεν έχουν πληρωθεί για τους τελευταίους 18 μήνες. Το καθεστώς της χούντας του Μιτσελέτι (28/6/09-27/1/10) έκλεψε πάνω από 250 εκατομμύρια δολάρια από τα ταμεία πρόνοιας και συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα την οικονομική τους κατάρρευση.

Η Βουλή πρόκειται να περάσει ένα νόμο για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και το πέρασμά της στους δήμους. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα χαθεί ο κοσμικός χαρακτήρας της παιδείας και θα αυξηθεί σημαντικά η επιρροή των ευαγγελιστών και καθολικών παπάδων στην εκπαίδευση, η οποία μέχρι τώρα, σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει λαϊκό χαρακτήρα. Σε πολλούς δήμους της χώρας, οι εκπαιδευτικοί μαζί με γονείς μαθητών έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις δημαρχείων.

Continue reading the whole article →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικαλιστικά, συνδικαλισμός, το σύνηθες παράλογο, Κόσμος, Οι δάσκαλοι και η Αμφισβήτηση, ακούμε;, αλληλεγγύη, διεθνές κίνημα εκπαιδευτικών, εργασία και κοινωνία, κόσμος, καταστολή, κοινωνικοί/εργατικοί αγώνες and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s