Το Κίνημα των Αγροτών Χωρίς Γη στη Βραζιλία – 25 χρόνια μετά

ασχολήθηκε με το αγαπημένο της θέμα και μετάφρασε μικρό μέρος του άρθρου η Jaquou Utopie για τον //ΠαραλληλοΓράφο//

Το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών παρουσιάζει:

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΓΗ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ – 25 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Τρίτη 5 Απριλίου, 19:00 στην Αίθουσα Γ6 (νέο κτήριο)
Μιχάλης Κοντοπόδης
Amsterdam Institute for Social Science Research, UvA & Humboldt Universität zu Berlin

Στο site του Μιχάλη Κοντοπόδη http://landlessmov2010.wordpress.com/ θα δείτε πολύ πλούσιο υλικό από την multimedia δημοσίευση: Contradictions & Emerging Dynamics at the Landless Worker’s Movement in Esp. Santo, Brazil 2010: a multimedia anthropological scape by M. Kontopodis

Διερευνά (δυστυχώς στα αγγλικά), σύγχρονες δυναμικές, αντιφάσεις και ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με το Κίνημα Ακτημόνων Εργατών της Βραζιλίας (“O Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra” ή “MST”) στην περιοχή Espírito Santo.

Από το υλικό αυτό παραθέτω ένα πολύ μικρό μέρος:

Περιθωριοποίηση και εικόνες των μέσων μαζικής ενημέρωσης
O αέρας είναι ζεστός και η ατμόσφαιρα ξερή. Δεν έχει βρέξει για μήνες. Περιμένω για το λεωφορείο που θα με πάει από το χωριό κοντά στον συνοικισμό όπου πέρασα τις τελευταίες μέρες στη Vitória, την πρωτεύουσα του Espírito Santo, όπου θα δώσω μια διάλεξη για τον σοβιετικό ψυχολόγο L.S. Vygotsky στην Παιδαγωγική Σχολή του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Espírito Santo. Ο Ερνέστο – ο οικοδεσπότης μου στον συνοικισμό – με έχει φέρει στη στάση του λεωφορείου με αυτοκίνητο και περιμένει μαζί μου, ξοδεύοντας τον χρόνο του μόνο για να σιγουρευτεί ότι θα μπω στο σωστό λεωφορείο. Μια γυναίκα , περασμένα πενήντα, περιμένει επίσης. Είναι ντυμένη απλά, και το πρόσωπο και το σώμα της έχουν τα σημάδια κακουχίας.

Δεν είναι από τον συνοικισμό – διαφορετικά θα τη γνωρίζαμε – είναι από το χωριό. Αρχίζω να της μιλάω. Με ρωτάει που ήμουν και της λέω ότι ήμουν στον κοντινό συνοικισμό των Ακτημόνων Αγροτών. « Πήγες εκεί; Δεν φοβήθηκες;» είναι η άμεση αντίδρασή της. Όχι μόνο δεν φοβήθηκα, αλλά είχα την εμπειρία της καλύτερης φιλοξενίας της ζωής μου. Προσπαθώ να της το εξηγήσω. Ακόμα δεν δείχνει να πείθεται, παρόλο που είναι πολύ ήρεμος και είναι φανερό ότι δεν έχω ζήσει κάτι για το οποίο θα έπρεπε να φοβάμαι. Μετά αλλάζουμε θέμα, μιας και είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουμε για τον ζεστό καιρό. Καταλαβαίνει ότι ο Ερνέστο είναι από τον συνοικισμό (μιας και μιλάει πορτογαλικά σαν ντόπιος και με συνοδεύει) και τον ρωτάει πως είναι δυνατόν να επιβιώνουν χωρίς νερό σε μια τέτοια περίοδο ξηρασίας. Ο Ερνέστο της εξηγεί ότι έχουν νερό γιατί κατασκεύασαν τεχνητές δεξαμενές για την άδρευση των χωραφιών τους. Χαμογελάω ενώ σκέφτομαι τους υπέροχους φρουτοχυμούς στον συνοικισμό που αυτή η γυναίκα ούτε φαντάζεται. Μετά, με κάποιο τρόπο, αλλάζουμε θέσεις και η γυναίκα μπαίνει στο μαγαζί για να περιμένει εκεί. Δεν μου μιλάει όταν μπαίνουμε στο ίδιο λεωφορείο.

Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς έχει συμβεί. Το λεωφορείο καθυστερεί κι έτσι μετά από λίγο  επαναλαμβάνω πόσο εντυπωσιασμένος είμαι με το Κίνημα Ακτημόνων γενικά και με την εμπειρία μου στον συνοικισμό του Ερνέστο ειδικότερα. Ο Ερνέστο απαντά, «Βλέπεις! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαστε εγκληματίες. Μπαμπουίνοι!» Μου εξηγεί ότι όλοι – ακόμα και οι άνθρωποι από το κοντινό χωριό – είναι θύματα της προπαγάνδας ενάντια στο Κίνημα Ακτημόνων και έχουν την χειρότερη εντύπωση για το τι είναι οι ακτήμονες εργάτες. Δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πόσο καλά – με όρους υλικών συνθηκών, χαράς και απουσίας εγκληματικότητας –  οι Ακτήμονες Εργάτες και τα παιδιά τους ζούνε…

Continue reading the whole article →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in ... μάτια ..., παραγωγή, το σύνηθες παράλογο, Κόσμος, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία, ακούμε;, αλληλεγγύη, επικαιρότητα, εργασία και κοινωνία, κόσμος, καταστολή, κοινωνία, κοινωνικοί/εργατικοί αγώνες, οικονομία, world wide web and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s