Κλείνει (και) το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αθήνας

δημοσίευση στο tvxs.gr

Κλείνει το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Αθήνας στους Αμπελόκηπους, καθώς το υπουργείο Παιδείας επικαλείται τη «μη αρμονική συμβίωση των παιδιών με τους ενήλικους μαθητές της Σχολής Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας», που συστεγάζεται στο κτίριο. Τόσο οι εκπαιδευτικοί του δημοτικού σχολείου, όσο και η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας, στους οποίους ανήκει η Σχολή Νοηματικής αντιδρούν στην απόφαση του υπουργείου.

Το Ειδικό Δημοτικό Κωφών Βαρηκόων Αθήνας δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των υπό κατάργηση σχολικών μονάδων του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, η διεύθυνσή του πληροφορήθηκε για το κλείσιμο του σχολείου από δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Στις 23 Μαρτίου, οι εκπαιδευτικοί του έστειλαν υπόμνημα στο υπουργείο Παιδείας εκφράζοντας την έκπληξή τους για τα δημοσιεύματα περί κατάργησης του σχολείου και τονίζοντας ότι είναι το μοναδικό σχολείο κωφών όπου λειτουργεί ολοήμερο πρόγραμμα από το 2008, εκτός από το ωρολόγιο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης.

Τα βασικά ερωτήματα που απευθύνονται προς το υπουργείο είναι τα εξής: Πώς δόθηκε το συγκεκριμένο σχολείο για κατάργηση στον ημερήσιο τύπο «Τα Νέα» στις 14.3.2011 ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται στην επίσημη λίστα του Υπουργείου; Και, ποιες είναι οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το μέλλον του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών & Βαρήκοων Αθήνας;

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χώρο των εκπαιδευτικών του σχολείου, μετά από ανεπίσημη τηλεφωνική ενημέρωση από τον διευθυντή Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας Γ. Αλεβίζο και συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής Ν. Κουμέντο, οι εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν πρόσφατα ότι είναι στις προθέσεις τους να καταργήσουν το σχολείο και να μεταφέρουν τα παιδιά στα άλλα δύο σχολεία κωφών (Πεύκη, Αργυρούπολη). Στη θέση του ειδικού σχολείου, ισχυρίζονται, υπάρχει η πρόθεση να ιδρυθεί κάποιο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρει εκπαιδευτικός, οι μαθητές του σχολείου, 19 στο σύνολο, είναι κυρίως παιδιά μεταναστών και Ρομά. Η μεταφορά των παιδιών γίνεται με ταξί και τα έξοδα αναλαμβάνει με κονδύλιο το υπουργείο Παιδείας μέσω της Νομαρχίας. Το κόστος της μεταφοράς είναι περίπου 4.000 ευρώ το μήνα. Όμως εάν το σχολείο καταργηθεί δεν σημαίνει ότι θα απαλειφθούν αυτά τα έξοδα καθώς τα παιδιά θα μεταφέρονται σε άλλα σχολεία με τον ίδιο τρόπο. Στο σχολείο, ακόμη, εργάζονται γύρω στα 16 άτομα με περίπου 4 αναπληρωτές.

Το υπουργείο Παιδείας από την άλλη υποστηρίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, στο σχολείο φοιτούν 17 από τα 19 παιδιά, η μεταφορά κοστίζει 19.216 ευρώ το μήνα και ο αριθμός των εκπαιδευτικών ανέρχεται στους 24. Επίσης, κατά το υπουργείο, τα παιδιά μεταφερόμενα στα ειδικά σχολεία Αργυρούπολης και Πεύκης, θα διευκολυνθούν καθώς διαμένουν σε όλη την Αττική και όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κύριος λόγος όμως που το σχολείο κλείνει είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το γεγονός ότι είναι αντιπαιδαγωγικό και ιδιαίτερα δύσκολο, ιδιαίτερα όσον αφορά σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, να συστεγάζονται και να προαυλίζονται με ενήλικους. Συγκεκριμένα, …

Continue reading the whole document →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in ... μάτια ..., παιδεία, περί παίδευσης, περί Παιδείας, το σύνηθες παράλογο, Οι δάσκαλοι και η Αμφισβήτηση, ακούμε;, για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, επικαιρότητα, εκπαιδευτικό σύστημα, ελληνικό εκπαιδευτικο σύστημα, κυβερνητικά "μέτρα", κοινωνία and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s