Κλείνουν σχολεία, ανοίγουν πληγές

της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Αύξηση της διαρροής μαθητών, μετακόμιση οικογενειών σε μεγάλες πόλεις και απώλεια οργανικών θέσεων δασκάλων και καθηγητών φέρνουν οι συνενώσεις. Η υφυπουργός Παιδείας υπεραμύνεται του παιδαγωγικού τους χαρακτήρα

Το σχέδιο «Καλλικράτης» στα σχολεία αλλοιώνει τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Δεκάδες σχολικές μονάδες συγχωνεύονται και στη θέση τους δημιουργούνται σχολεία-μεγαθήρια, όπου χάνεται η προσωπική επαφή μαθητών-εκπαιδευτικών, και αυξάνονται οι κίνδυνοι της μαθητικής διαρροής, αλλά ακόμη και της επιθετικής συμπεριφοράς που εκδηλώνεται συχνά μεταξύ των παιδιών. Κι όλα αυτά, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί στο όνομα της εξοικονόμησης ανθρώπινων και υλικών πόρων!

Το μέλος του δ.σ. της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκης επισημαίνει στην «Κ.Ε.» πως μετά τις συνενώσεις τουλάχιστον το 20% των εκπαιδευτικών θα είναι υπεράριθμοι και θα μετακινούνται σε ολόκληρη τη χώρα, όπου υπάρχουν κενά. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί το ωράριό τους, θα μειωθούν οι διορισμοί, ενώ θα περιοριστούν σημαντικά και τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Πολλοί γονείς εκφράζουν φόβους ότι θα αναγκαστούν να επωμισθούν οι ίδιοι το οικονομικό βάρος βασικών λειτουργικών δαπανών, όπως είναι το κόστος μεταφοράς των παιδιών στα σχολεία, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Κάποιοι δεν αποκλείουν μάλιστα ακόμη και το ενδεχόμενο να μετοικήσουν πολλές οικογένειες εξαιτίας των αναγκαστικών συγχωνεύσεων.

Οι περισσότεροι διευθυντές εκπαίδευσης αρνούνται να υποβάλουν προτάσεις στο υπουργείο, λέει ο Θ. Κοτσυφάκης, ο οποίος ανησυχεί πως τελικά το υπουργείο θα προχωρήσει μόνο του σε έναν, εκ των προτέρων, αποφασισμένο σχεδιασμό.

Ενδεικτικά…>>Continue reading the whole article →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικάτο, συνδικαλιστικά, συνδικαλισμός, το σύνηθες παράλογο, Οι δάσκαλοι και η Αμφισβήτηση, για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, επικαιρότητα, εκπαιδευτικό σύστημα, ελληνικό εκπαιδευτικο σύστημα, κυβερνητικά "μέτρα" and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s