Ιωάννινα: αλληλεγγύη στους μετανάστες εργάτες που, απλήρωτοι, πραγματοποιούν απεργία πείνας

Η στυγνή οικονομική εκμετάλλευση των μεταναστών εργατών γης στο νομό Ιωαννίνων χτύπησε την πόρτα της νομαρχίας («Περιφέρειας Ηπείρου» σε λίγες ημέρες): στην «καρδιά» των θεσμών, στα σκαλιά της νομαρχίας, στην κεντρική πλατεία, από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, 35 μετανάστες εργάτες γης από τη Σενεγάλη και το Πακιστάν κάνουν απεργία πείνας ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους – κοντά 65.000 € – από το αφεντικό τους, τον Κρίτωνα Τζαρτζούλη.

Οι εργάτες βρέθηκαν πριν δύο βδομάδες εγκαταλελειμμένοι, παρατημένοι και κλειδωμένοι (!) στα θερμοκήπια που διατηρούσε ο εν λόγω «κύριος» στο Καλπάκι (βόρεια των Ιωαννίνων). Κατέβηκαν στην πόλη, διαδήλωσαν, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα, ειδοποίησαν την αστυνομία ότι είναι απλήρωτοι καιρό τώρα και τελικά αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργία πείνας ως ύστατο μέσο διεκδίκησης.

Από εκείνη την ημέρα αλληλέγγυοι πολίτες, οργανώσεις της αριστεράς, αναρχοσυνδικαλιστές και αντιεξουσιαστές στέκονται καθημερινά στο πλευρό τους με κάθε τρόπο (κουβέρτες, ξύλα για τη φωτιά, συμπαράσταση) ζητώντας την δικαίωση των μεταναστών καθώς και το να μην απελαθούν(!): με δεδομένο ότι – βέβαια – ο εργοδότης δεν τους κατέβαλλε το ΙΚΑ ώστε να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για την παραμονή, είναι πιθανό να θεωρηθούν «παράνομοι» στην Ελλάδα!

Ο άλλος κίνδυνος – ήδη επαπειλούμενος, σύμφωνα με ντόπιους υποστηρικτές – είναι να υπάρξει «εκκαθαριστική επιχείρηση» από πλευράς της αστυνομίας για να μη χαλάσει η «βιτρίνα» της εύθραυστης «κοινωνικής ειρήνης», να συγκαλυφθεί η εργασιακή βαρβαρότητα και εκμετάλλευση που κρύβεται πίσω από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων (η επιχείρηση Τζαρτζούλη, πρώην τοπικού στελέχους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με αντίστοιχες επενδύσεις και στην Πρέβεζα, αδρά επιδοτημένη από την αναπτυξιακό νόμο, παρήγε ντομάτες και άλλα κηπευτικά). Το θετικό, σε νομικό επίπεδο, είναι ότι οι μετανάστες διαπραγματεύονται μέσω δικηγόρου για την καταβολή των δεδουλευμένων: ο εργοδότης εμφανίστηκε με προφυλάξεις στον ανακριτή και ισχυρίστηκε ότι μπορεί να δώσει μόνο 1.500 € (!). Οι εργάτες, βέβαια, ζητούν όλα τα χρήματα, κάτι που φαίνεται να οδηγεί σε «κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων μέχρι του χρεωστούμενου ποσού» – ή, τουλάχιστον, αυτή θα είναι, όπως φαίνεται, η νομική γραμμή του δικηγόρου.

Για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών έχει συγκροτηθεί επιτροπή αλληλεγγύης που κοινοποίησε το ζήτημα στην τοπική κοινωνία, ενώ συγκάλεσε δύο πορείες στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο 11/12 (το μεσημέρι) και την Παρασκευή 17/12 (το απόγευμα). Συμμετείχαν σε αυτές περίπου 300 άτομα υπό την προκλητική επιτήρηση των ΜΑΤ που επιχειρούν να μετατρέψουν σε «κατεχόμενη υγειονομική ζώνη» το δημόσιο χώρο της πόλης.

Στο τελευταίο της κείμενο (16/12) η επιτροπή αναφέρει:

Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους μετανάστες από τον Κρίτωνα Τζαρτζούλη, ενόψει και της συνάντησης με το δικηγόρο του, και τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Στεκόμαστε απέναντι στις απειλές της εισαγγελίας και της αστυνομίας για «εκκαθάριση» της Νομαρχίας από τους μετανάστες και τη μεταφορά τους σε κέντρο φιλοξενίας γιατί «εμποδίζουν τη λειτουργία της Νομαρχίας», γιατί «έρχονται Χριστούγεννα» και για «το δικό τους καλό».

Όλοι αυτοί που δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν ασχολήθηκαν με τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών στο Καλπάκι, που «δεν ασχολήθηκαν» με το αφεντικό τους που τους εγκατέλειψε χωρίς να τους πληρώσει, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς χρήματα, ενδιαφέρονται ξαφνικά «για την υγεία τους» και την «εικόνα της πόλης».  Δίνουμε και αύριο το μήνυμα της αλληλεγγύης και διεκδικούμε όλοι μαζί.

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικάτο, συνδικαλιστικά, συνδικαλισμός, το σύνηθες παράλογο, ακούμε;, αλληλεγγύη, επικαιρότητα, εργασία και κοινωνία, εργασιακά, κοινωνία, μετανάστες / πρόσφυγες and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s