Πρώτα κερδίζεις τη μάχη και μετά την πλειοψηφία

από τη σοσιαλιστική Κολεκτίβα Κόκκινη Ορχήστρα:

Κρίση εκπροσώπησης αλλά όχι αμφισβήτησης

Πέρα από τις επιφανειακές ερμηνείες για το μήνυμα των εκλογών, είτε ως εντολή στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της, είτε ως καταδίκη του μνημονίου από το 60% του πληθυσμού (εφημερίδα «Έθνος»), στην πραγματικότητα αυτό είναι γκρίζο, αντιφατικό και δείχνει περισσότερο μια κοινωνία να βρίσκεται σε σύγχυση, ένα μέρος της να πολώνεται προς τα άκρα, παρά να κινείται συντεταγμένα προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.
Τα αποτελέσματα μπορεί να μην δικαίωσαν τις υψηλές προσδοκίες τμήματος της ελληνικής αριστεράς που θεώρησε ότι με “κατάλληλα” πρόσωπα ή με λεκτικούς βερμπαλισμούς μπορεί να εκφράσει “μαζικά” την αντιμνημονικακή διάθεση της κοινωνίας, ωστόσο δείχνουν με σαφή τρόπο ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που μέχρι προχθές στήριζε ενεργά, έχει πλέον άρει την εμπιστοσύνη του στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Αυτό εκδηλώθηκε βασικά με τρεις τρόπους: Πρώτον με τον διπλασιασμό της αποχής (2,3 εκ) σε σχέση με πέρσι, που αγγίζει το 30% του πραγματικού εκλογικού σώματος (8,3 εκ.), δεύτερον με τον τριπλασιασμό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων που ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο. Και τρίτον με την μετακίνηση 200 χιλ., σε σχέση με τις περσινές εκλογές, ψηφοφόρων προς την αριστερά η οποία ξεπερνάει το 1 εκ. και σε ποσοστά το 20% πανελλαδικά.

Όσο για το αντιμνημονιακό μήνυμα που με ευκολία πίστεψε η αριστερά ότι μπορεί να το εκφράσει μέσα από τους δικούς της σχηματισμούς, φάνηκε ότι είχε τόσους διεκδικητές όσους έχει το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Ήδη στο δεύτερο γύρο ο Σαμαράς πολιτεύεται ως ο γενικός εκφραστής του. Και γιατί όχι άλλωστε, όταν έγκριτοι αριστεροί αναλυτές επιμένουν ότι πράγματι οι δύο στους τρεις πολίτες ψηφίσαν κατά του μνημονίου, συμπεριλαμβάνοντας βεβαίως και τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Άρα κάτι δεν τους ενώνει;  Continue reading →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in πολιτική, το σύνηθες παράλογο, επικαιρότητα, κοινωνία and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s