Ας μείνουμε προσηλωμένοι στη δική μας υπόθεση

ο Γιάννης Ανδρουλιδάκης, από τις «ΜΕΡΕΣ ΑΡΓΙΑΣ»

Σε μια εκδήλωση της αναρχοσυνδικαλιστικής συνομοσπονδίας των ενός εκατομμυρίου μελών, της ισπανικής CNT, τον Ιανουάριο του 1936, ο Μπουεναβεντούρα Ντουρρούτι, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, είπε για τις βουλευτικές εκλογές που θ’ ακολουθούσαν έναν μήνα μετά:

… όποιος ψηφίσει και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση είναι για εμάς βλαβερός, αλλά το ίδιο βλαβερός είναι και όποιος απόσχει από τις εκλογές και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση …

Η φράση αυτή δεν ήταν ακριβώς ουδέτερη. Στην πραγματικότητα, σήμανε την χαλάρωση του δόγματος των αναρχοσυνδικαλιστών για αποχή από τις εκλογές, που ήταν η πάγια θέση τους. Το στέλεχος της CNT έλεγε τότε ότι οι εκλογές ήταν μια ήσσονος σημασίας διαδικασία και ότι αυτό που έχει σημασία είναι τί γίνεται μετά. Στην πραγματικότητα, διαβλέποντας τότε η CNT τον «εμφύλιο» να έρχεται, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, προτιμούσε μια νίκη της αριστεράς που θα της επέτρεπε να αρχίσει πιο εύκολα τη διαδικασία επαναστατικού οικονομικού μετασχηματισμού της ισπανικής κοινωνίας – πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος – και θα έφερνε άμεσα πίσω τους εξόριστους αγωνιστές της, ώστε να μπει στην επερχόμενη μάχη από πλεονεκτικές θέσεις.

Πράγματι, ένα μεγάλο τμήμα των αναρχικών ψήφισε τότε υπέρ του «Λαϊκού Μετώπου», το οποίο και κέρδισε τις εκλογές χάρις, ακριβώς, στην αναρχική ψήφο. Για την σιωπηρή εκείνη επιλογή, οι ιστορικές κρίσεις κινούνται από το ένα άκρο του άξονα ως το άλλο:

Πολλοί υποστηρίζουν ότι, με τον τρόπο αυτό, η CNT ισχυροποίησε – άνευ λόγου και αιτίας – πολιτικά κόμματα, τα οποία, στην πορεία, βρέθηκαν απέναντι στην επαναστατική διαδικασία που ακολούθησε – ιδιαίτερα το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα κόμματα της τοπικιστικής αριστεράς.

Άλλοι, πάλι, αντιτείνουν ότι εάν το Λαϊκό Μέτωπο είχε χάσει εκείνες τις εκλογές, η CNT θα περιοριζόταν στην ανάπτυξη μιας ένοπλης αντίστασης στην άκρα δεξιά και δε θα είχε τη δυνατότητα να οργανώσει κανέναν οικονομικό μετασχηματισμό.

Και οι δύο απόψεις έχουν τα εύλογα επιχειρήματά τους. Ωστόσο, η φράση του Ντουρρούτι έχει μια σημασία που πηγαίνει πέρα από τη συγκεκριμένη στρατηγική: θυμίζει, σε κάθε περίπτωση, ότι οι εκλογές είναι μια ελάσσονος σημασίας διαδικασία στην ταξική πάλη. Όσο προβληματικό είναι να αναμένει η εργατική τάξη νίκες ή πραγματικές αλλαγές συσχετισμών μέσα από τις διαδικασίες του κοινοβουλευτισμού, άλλο τόσο προβληματικό είναι να θεωρεί την αποχή από τις εκλογές καθαυτό επαναστατική πράξη, που απαντά πό μόνη της στις ανισομέρειες του του κοινωνικού συστήματος.

Για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αυτού του μήνα, όλα τα πολιτικά κόμματα, από τα αριστερότερα έως και το κυβερνητικό – που, εκ των πραγμάτων, είναι ό,τι δεξιότερο έχει εμφανιστεί μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα – έθεσαν θέμα κρίσης της κεντρικής πολιτικής γραμμής, του «Μνημονίου» και της «Τρόικας». Η προσπάθεια να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του αδιαφορούντος κόσμου εν όψει του ανοίγματος της κάλπης είναι προφανής. Είναι, όμως, προφανές και ότι το «Μνημόνιο», η «Τρόικα» και η «Κυβέρνηση» δεν θα κριθούν στις κάλπες, θα κριθούν στο δρόμο! όσο κι αν ηττηθεί η «Κυβέρνηση» στις κάλπες, η πολιτική της δεν πρόκειται να αλλάξει όσο το εργατικό και το συνδικαλιστικό κίνημα αναδύουν τη μυρωδιά ψόφιου ποντικού! Αν, αντίθετα, η εργατική αντεπίθεση ξεσπάσει οργανωμένα, άμεσα κι επιθετικά, καμία κάλπη δεν πρόκειται να σώσει την πολιτική αυτή από την κατάρρευση…

Ας μείνουμε, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση, συγκεντρωμένοι στη δική μας υπόθεση, αυτή του δρόμου.

Για να το πούμε με τα λόγια του Ντουρρούτι:

… όποιος ψηφίσει και δεν προετοιμάσει την κοινωνική επανάσταση είναι για εμάς βλαβερός, αλλά το ίδιο βλαβερός είναι και όποιος απόσχει από τις εκλογές και δεν προετοιμάσει την ταξική αντεπίθεση! …

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in πολιτική, συνδικαλισμός, το σύνηθες παράλογο, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία, επικαιρότητα, ιστορία, κοινωνία and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s