«Όχι» στη Διαμαντοπούλου, και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Ακόμη ένα Πανεπιστήμιο αποδοκιμάζει το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή τη φορά το «όχι» έρχεται από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που θεωρεί ότι το κείμενο των προτάσεων του υπουργείου δεν αποτελεί βάση διαβούλευσης και καλεί την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για κατάθεση νόμου με το πλαίσιο που ανακοίνωσε. Όπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, το κείμενο όχι μόνο δεν επιλύει τα προβλήματα του Πανεπιστημίου, αλλά τα επιδεινώνει περαιτέρω, οδηγώντας το σε επικίνδυνες ατραπούς.

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι με το κείμενο αυτό παραβιάζονται θεμελιώδεις ακαδημαϊκές αρχές, όπως ο δημόσιος χαρακτήρας του Πανεπιστημίου και το αυτοδιοίκητο, ζήτημα που – εκτός άλλων – εγείρει σοβαρά ζητήματα συνταγματικότητας. Πραγματική βάση συζήτησης θα αποτελούσε η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα και η πλήρης κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Πανεπιστημίων. Σε ό,τι αφορά στις σπουδές, η κατάργηση του πτυχίου σε επίπεδο Τμήματος και η αντικατάστασή του από φακέλους προσόντων που δεν αντιστοιχούν σε επαγγελματικά δικαιώματα συρρικνώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του πτυχίου και υποβαθμίζει την ισχύ του στην αγορά εργασίας.

Την ίδια ώρα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζει την έντονη αντίθεσή της για τις αλλεπάλληλες περικοπές στη δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων τονίζοντας ότι η λειτουργία του ιδρύματος τίθεται σε άμεσο κίνδυνο. Οι περικοπές το απειλούν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης και μεταθέτουν το κόστος των σπουδών στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Κατά συνέπειαν απαιτεί από την κυβέρνηση να μην ισχύσει η υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και να υλοποιηθούν πλήρως οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα επεξεργαστεί και θα καταθέσει στο προσεχές διάστημα δικές του προτάσεις, που αφορούν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων λειτουργίας του, με γνώμονα τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και με όρους δημοκρατίας και ακαδημαϊκότητας. Για τον σκοπό αυτό θα διοργανωθούν εκδηλώσεις, ενώ θα λειτουργήσει ειδική διεύθυνση στο Διαδίκτυο, όπου θα καταχωρίζονται όλες οι προτάσεις συλλογικών οργάνων του Ιδρύματος και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in παιδεία, περί παίδευσης, περί Παιδείας and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to «Όχι» στη Διαμαντοπούλου, και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

  1. Παράθεμα: «Όχι» στη Διαμαντοπούλου, και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Γονείς σε Δράση

  2. Παράθεμα: Tweets that mention «Όχι» στη Διαμαντοπούλου, και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | συμμετοχικά, αλληλέγγυα κι ελεύθερα -- Topsy.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s