Ο «δάσκαλος» ως «δοσίλογος»…

Του ΑΛ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα Τετάρτης: Πρώτη ώρα: Άπαντα Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Δεύτερη ώρα: Επίσκεψη Αστυνομίας στο Σχολείο. Τρίτη ώρα: Αυτόφωρο και απροειδοποίητο διαγώνισμα με ερωτήσεις, όπως «Δώστε μας ονόματα παιδιών», «Γιατί προχώρησαν σε κατάληψη;», «Τι αιτήματα έχουν;» κ.λπ.

Μετά την εγκύκλιο του 5ου Γραφείου Εκπαίδευσης της Δυτικής Αττικής προς τους διευθυντές σχολείων – με την οποία τους ζητείται να ενημερώνουν αμέσως τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση κατάληψης – η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών απέστειλε εντολή προς τη ΓΑΔΑ για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε κάθε σχολείο που τελεί υπό κατάληψη. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Λάβετε καταθέσεις, να μας υποβάλετε τις σχετικές σχηματισθείσες δικογραφίες, σε κάθε περίπτωση που συντρέχουν οι προϋποθέσεις, να τηρηθεί η αυτόφωρη διαδικασία». Ακούγεται σαν από άλλη εποχή… τότε που στα ελληνικά σχολεία ήταν υποχρεωτικά η ποδιά, ο εκκλησιασμός και το κούρεμα με την ψιλή.

Μόλις χθες, διδακτικό προσωπικό από το Γενικό Λύκειο Μαραθώνα (και άλλων σχολείων) εξετάστηκε σε αστυνομικό τμήμα. «Δώστε μου ονόματα παιδιών!», έλεγαν οι αστυνομικοί στους καθηγητές, αφού πρώτα ορκίζονταν και έθεταν «τη δεξιά αυτών επί του Ιερού Ευαγγελίου». Γραμματέας δίπλα σημείωνε τις απαντήσεις τους. «Αυτή τη στιγμή τα περισσότερα εκ των παιδιών βρίσκονται στο σχολείο, ονόματα των οποίων αρνούμαι να καταθέσω». Σε άλλα σημεία της κατάθεσης: «Υπήρχε προβληματισμός στη σχολική κοινότητα. Δεν έχει επανδρωθεί πλήρως το σχολείο. Δεν έχουν χορηγηθεί όλα τα διδακτικά βιβλία. Προβήκαμε σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Δεν είχαν αποτέλεσμα. Σήμερα οι μαθητές συγκάλεσαν γενική συνέλευση και αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη, ώστε οι αρμόδιοι να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους. Τα παιδιά είναι ήσυχα, κόσμια, δεν προβαίνουν σε φθορές».

Μετά τις καταθέσεις, οι καθηγητές είπαν πως «δεν επεμβαίνουν πουθενά οι εισαγγελείς και τώρα πάνε να τα βάλουν με τα παιδιά». Άλλοι: «Πήγα σχολείο με χούντα. Στο Πολυτεχνείο ήμουν μέσα. Αυτά τα πράγματα σήμερα είναι εντελώς παράλογα. Θα επιβάλει η Αστυνομία να γίνονται τα μαθήματα; Θα περνάνε τα παιδιά από αυτόφωρη διαδικασία;», αναρωτιούνται.

«Δεν έχει καμία δουλειά η Αστυνομία στα σχολεία», τονίζει σε ανακοίνωσή του κι ο ΣΥΝ. «Τις δάφνες του Μιχ. Χρυσοχοΐδη φαίνεται ότι εζήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις πρόσφατες μαθητικές καταλήψεις».

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in παιδεία, περί παίδευσης, το σύνηθες παράλογο, Οι δάσκαλοι και η Αμφισβήτηση, ακούμε; and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s