Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Δ. Πρέβεζας: Η λειψή δημοκρατία του Καλλικράτη και το παράδειγμα του δ. Πρέβεζας

από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Δ. Πρέβεζας, στις 3 Οκτωβρίου 2010

Στο παραμύθι της δήθεν μεθοδικής και ορθολογικής αναδιοργάνωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχει τον τίτλο σχέδιο Καλλικράτης, ο πρώην νομός Πρέβεζας διαιρείται τυπικά σε τρεις δήμους, οι οποίοι όμως λόγω των εδαφικών και πληθυσμιακών τους προδιαγραφών αποτελούν ουσιαστικά τρεις μικρότερες νομαρχίες.

Σ’ αυτό το παραμύθι το ρόλο του κακού λύκου κρατούν, για μια ακόμα φορά, οι τοπικές πολιτικο-οικονομικές και γραφειοκρατικές – κομματικές ελίτ, επιδιώκοντας να αποσπάσουν μια ευρύτερη αναγνώριση της «δημοκρατικής» φύσης της εξουσίας τους, από ένα μεγαλύτερο εκλογικό σώμα.

Και πιθανότατα θα το πετύχουν ευκολότερα από κάθε άλλη φορά, διότι ο σιδερένιος νόμος της ολιγαρχίας ορίζει με ένα αδυσώπητο τρόπο πως η διεύρυνση των εκλογικών σωμάτων στην «αντιπροσωπευτική» δημοκρατία είναι αντιστρόφως ανάλογη της πρόσβασης και τις επιρροής που ασκεί ο λαός στην εξουσία, με τη βοήθεια φυσικά και των κατάλληλων εκλογικών συστημάτων. Για παράδειγμα στο νέο δήμο Πρέβεζας οι δημοτικοί σύμβουλοι που θα αποφασίζουν για τα ζητήματα των πρώην δήμων Πρέβεζας, Λούρου και Ζαλόγγου είναι 27. Πριν τον Καλλικράτη οι δημοτικοί σύμβουλοι για τους τρείς δήμους ήταν 55 (21 στη Πρέβεζα, 17 στο Λούρο και 17 στο Ζάλογγο). Δηλαδή, οι δημότες του νέου δήμου θα έχουν μειωμένη αντιπροσώπευση κατά 50%!

Είναι, μάλιστα, αστείο, μετά το σχέδιο Καλλικράτης, να μιλάμε για δήμους στη χώρα που γέννησε την άμεση δημοκρατία, όταν στην πράξη ακυρώνονται καθημερινά τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της, που τα έκανε σημαία της και η σύγχρονη αστική δημοκρατία, και εννοούμε την ισονομία και την ισηγορία. Να είμαστε δηλαδή όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο και ο καθένας να έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του και να συναποφασίζει για όσα τον αφορούν.

Κι αν – από την εποχή κιόλας του αθηναϊκού δήμου – ο Πλάτωνας είχε ήδη επισημάνει στην Πολιτεία του ότι «σε όλες τις πόλεις είναι το ίδιο το δίκαιο, δηλαδή το συμφέρον εκείνου που έχει την εξουσία στα χέρια του», τί να πούμε για τον τρόπο με τον οποίο το σχέδιο Καλλικράτης αντιμετωπίζει τις έννοιες του δήμου και της δημοκρατίας. Continue reading →

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in πολιτική, Πρέβεζα, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία, ακούμε;, επικαιρότητα, κοινωνία and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Δ. Πρέβεζας: Η λειψή δημοκρατία του Καλλικράτη και το παράδειγμα του δ. Πρέβεζας

  1. Παράθεμα: Tweets that mention Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Δ. Πρέβεζας: Η λειψή δημοκρατία του Καλλικράτη και το παράδειγμα του δ. Πρέβεζας | συμμετοχικά, αλληλέ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s