Παράπλευρη απώλεια του ΔΝΤ η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.

από το blog «Νέοι Αγώνες Ηπείρου»

Στους όρους του Δ.Ν.Τ. η απεμπλοκή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας από τις θυγατρικές της εταιρείες

Τέλος εποχής για τον συνεταιριστικό και κοινωνικό χαρακτήρα της Αγροτικής Βιομηχανίας Γάλακτος Ηπείρου «ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ», η οποία, όπως όλα δείχνουν, οδεύει προς πώληση και προστίθεται ως … παράπλευρη απώλεια στις επιπτώσεις από την προσφυγή της χώρας (και) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η μόνη περίπτωση να διατηρηθεί αυτός ο χαρακτήρας είναι να καταφέρουν, τόσο το Συνεταιριστικό κίνημα και οι κτηνοτρόφοι, όσο και άλλοι φορείς της Ηπείρου να βρουν τα χρήματα για την εξαγορά των μετοχών της ΑΤΕ, αφού έχουν μια ευκαιρία για να γίνει πράξη και το πάγιο αίτημα να περάσει η εταιρεία στους φυσικούς της φορείς.

Η είδηση ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» πωλείται, έπεσε ως «κεραυνός» στη συνάντηση που είχε το συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (μετείχε ο Γραμματέας και πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μ. Τζίμας) με τον διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, Θεόδωρο Πανταλάκη, (θέμα οι τιμές στο γάλα) ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι η βασική προϋπόθεση που θέτει το Δ.Ν.Τ., στα πλαίσια της εξυγίανσης του ευρύτερου δημοσίου τομέα στον οποίο ανήκει και η ΑΤΕ, είναι η τράπεζα να απεμπλακεί από όλες ανεξαιρέτως τις θυγατρικές της εταιρείες.

Το πότε θα χρειαστεί να συμβεί αυτό, δεν μπορεί να προσδιοριστεί, πάντως ο χρόνος πιέζει. Ο κ. Πανταλάκης μιλώντας στους «Ν.Α» ξεκαθάρισε ότι δεν έθεσε ως καταληκτική προθεσμία την 19η Σεπτεμβρίου, όπως υποστήριξε χθες ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Μιχάλης Τζίμας, γατί απλά δεν γνωρίζει και ο ίδιος πότε θα αναγκαστεί η τράπεζα να εφαρμόσει αυτά που ορίζει το μνημόνιο.

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι αν οι παραγωγοί και οι Ενώσεις θέλουν να αποκτήσουν την εταιρεία, έχουν αυτή την δυνατότητα, καταθέτοντας πρόταση για το 67.7% των μετοχών που κατέχει, αλλά το τίμημα δεν είναι και λίγο…

Στο μεταξύ, η ανησυχία είναι δικαιολογημένη, όπως και οι πρώτες αντιδράσεις στην περιοχή.

Την 30<sup>η</sup> Ιουνίου, το μεσημέρι, έγινε συγκέντρωση κτηνοτρόφων έξω από τη γαλακτοβιομηχανία, , οι τρείς Ενώσεις, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας εξέδωσαν ανακοίνωση, ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην βουλή, ενώ αύριο Σάββατο οι κτηνοτρόφοι οργανώνουν σύσκεψη φορέων και την ερχόμενη Πέμπτη πορεία διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια.

Σοκ στον κτηνοτροφικό κόσμο και αντιδράσεις

Σε δηλώσεις του χθες ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, Μιχάλης Τζίμας, εμφανίστηκε πλήρως απογοητευμένος από την τροπή που παίρνουν τα πράγματα εξηγώντας αναλυτικά πως προέκυψε η απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να πουλήσει, όχι μόνο τη «ΔΩΔΩΝΗ», αλλά και όλες τις θυγατρικές της εταιρίες.

Κατά τη διάρκεια τη συνάντησης που είχε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, του οποίου ο κ. Τζίμας είναι γραμματέας, ο διοικητής της ΑΤΕ Θεόδωρος Πανταλάκης τους ενημέρωσε πως είναι ειλημμένη απόφαση της τράπεζας να πουλήσει τις θυγατρικές της εταιρίες, λόγω του γεγονότος ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης που απαιτεί το ΔΝΤ για τις κρατικές τράπεζες προϋποθέτει την απαλλαγή τους από κάθε είδος θυγατρικές.

Ο κ. Τζίμας περιέγραψε τη στιγμή που άκουσε τα λόγια αυτά με τις λέξεις «σοκ» και «κούμπωμα», αφού άλλος ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του ΣΕΚ στη διοίκηση της ΑΤΕ κι άλλο το αποτέλεσμα.

Στενά τα χρονικά περιθώρια

Όπως εξήγησε ο κ. Τζίμας, ο διοικητής της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι οι όροι του ΔΝΤ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στην ΑΤΕ να κρατήσει ούτε το 0,5% της γαλακτοβιομηχανίας.

Πρόσθεσε δε ότι η ημερομηνία έναρξης της κατάθεσης προτάσεων από ενδιαφερόμενους αγοραστές είναι η 19η Σεπτεμβρίου, οπότε και θα δημοσιευτεί η προκήρυξη πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Άφησε όμως μια χαραμάδα ελπίδας για τους κτηνοτρόφους, στους οποίους είπε πως αν μέχρι τότε καταφέρουν και καταθέσουν αυτοί μια πρόταση για την εξαγορά του 66,7% των μετοχών της ΑΤΕ, τότε, σε περίπτωση βέβαια που κριθεί ικανοποιητική, οι μετοχές θα μεταβιβαστούν σε αυτούς, κάτι που σημαίνει ότι θα διατηρηθεί εν μέρει ο χαρακτήρας της εταιρίας και τουλάχιστον δεν θα ιδιωτικοποιηθεί πλήρως.

«Θα αναζητήσουμε συμμαχίες που να μπορούν να συμμετάσχουν και θα ζητήσουμε τη βοήθεια όλης της Ηπείρου», είπε ο κ. Τζίμας όταν ρωτήθηκε κατά πόσο πιστεύει ότι μπορούν σήμερα οι Ενώσεις και οι κτηνοτρόφοι να κάνουν μια τέτοια αγορά. Πρόσθεσε πάντως ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

Έρχονται οι αντιδράσεις

Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν ασυγκίνητο κανέναν, γι’ αυτό σε συνάντηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι έξω από τη «ΔΩΔΩΝΗ», αποφασίστηκε το Σάββατο, 2 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, να γίνει μια πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων της περιοχής, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι βουλευτές του νομού, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι θέσεις όλων πάνω στο ζήτημα.

Ακόμα, όπως είπε ο κ. Τζίμας, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί Πανηπειρωτική πανκτηνοτροφική πορεία διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια, την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλες μορφές αντίδρασης και μάλιστα σύντομα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι για τις εξελίξεις που αφορούν τη γαλακτοβιομηχανία ενημερώθηκε χθες, από τον Μ. Τζίμα, ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις της Νομαρχιακής Αρχής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Συνεταιρισμού ότι θα προβεί στις δέουσες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση, ενώ του γνωστοποίησε ότι θα επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στην προσεχή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Διοικητής ΑΤΕ: «Απλά τους είπα να ετοιμάζονται για πρόταση αγοράς»

Σε επικοινωνία μας με τον διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη τον ρωτήσαμε αν όντως η «ΔΩΔΩΝΗ» πωλείται και αν ισχύει ως καταληκτική ημερομηνία για προσφορά από Ενώσεις, παραγωγούς και φορείς, η 19η Σεπτεμβρίου:

«Αυτό κατάλαβαν απ’ αυτά που τους είπα;», ήταν η πρώτη αντίδραση του και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες σήμερα δεν μπορούν να έχουν ούτε εταιρίες που παράγουν κρέας ούτε εταιρίες που διαχειρίζονται γάλα. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θα έρθει η στιγμή που αυτό το πράγμα θα φύγει από τα χέρια της Αγροτικής και τους είπα ότι καλό θα είναι αν έχουν μια πρόταση να την καταθέσουν για να την αγοράσουν, όσο για το χρονικό περιθώρια αυτό εξαρτάται από πότε νομίζει ο καθένα ότι θα έρθει το ΔΝΤ στην τράπεζα και θα την υποβάλει στο ά ή β’ μέτρο».

Επίσης ο διοικητής της ΑΤΕ σημείωσε ότι «μελλοντικά, κάποια στιγμή η ΑΤΕ δεν θα μπορεί να κρατά αυτές τις μετοχές και καλό θα είναι να καταθέσουν οι κτηνοτρόφοι μια πρόταση στην τράπεζα για την εταιρία, αν θέλουν να καθορίζουν αυτοί την τιμή του γάλακτος. Δεν ζήτησα μέσα στον Σεπτέμβριο απλά τους είπα να ετοιμάζονται».

Καταλήγοντας ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι η πώληση και της «ΔΩΔΩΝΗΣ» θα επιβληθεί από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Τράπεζα, για να πουλήσει τις θυγατρικές και για το πότε είπε με νόημα: «Αν ήξερα εγώ το πότε θα γίνει δε θα ήμουν εδώ. Δεν θα ήμουν διοικητής».
______________

Οι Ενώσεις-μέτοχοι θα αγωνιστούν να μην πουληθεί

Οι πρώτοι που έχουν λόγο και αντίλογο σε όσα σχεδιάζονται για τη «Δωδώνη» από την ΑΤΕ, είναι οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και δη αυτή των Ιωαννίνων που κατέχει περίπου το 25% των μετοχών, αλλά φαίνεται ότι ενημερώθηκε μάλλον εκ των υστέρων για την απόφαση της μεγαλομετόχου Αγροτικής τράπεζας να πουλήσει την εταιρεία.
Σε κοινή ανακοίνωση τους οι τρεις Ενώσεις, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας ζητούν άμεση συνάντηση με τη διοίκηση της ΑΤΕ και ταυτόχρονα υπενθυμίζουν ότι υπάρχει δικαστική διαμάχη για τις μετοχές Ενώσεων που πούλησαν τις μετοχές τους στην τράπεζα, αντίθετα με το καταστατικό της εταιρείας. Δηλώνουν επίσης ότι θα αγωνιστούν για να μην ιδιωτικοποιηθεί η «Δωδώνη».
Ολόκληρη η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

H Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, μετά από πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα αναρτήθηκαν και στο διαδίκτυο περί επικείμενης πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. από την ΑΤΕ σαν δεύτερος μέτοχος ζήτησε άμεση συνάντηση των Ενώσεων- μετόχων με την διοίκηση της τράπεζας προκειμένου να ξεκαθαριστούν επίσημα οι προθέσεις της για την τύχη της γαλακτοβιομηχανίας.
Όπως είναι γνωστό οι Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την ΑΤΕ για την πραξικοπηματική εξαγορά μέρος των μετοχών των Ε.Α.Σ. Άρτας, Πωγωνίου και Κονίτσης η οποία έγινε με ωμή παραβίαση των όρων του ιδρυτικού καταστατικού, η οποία είχε αποκλειστικά και μόνο ένα στόχο, την απόκτηση εκείνης της πλειοψηφίας η οποία δίνει το δικαίωμα στην ΑΤΕ να λαμβάνει αποφάσεις μόνη της, ερήμην των μετόχων.
Επίσης, οι Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας δηλώνουν ρητά και κατηγορηματικά ότι θα αγωνιστούν με όλες τις δυνάμεις τους προκειμένου η γαλακτοβιομηχανία όχι μόνο να μην πωληθεί αλλά και να μεταβιβαστεί στους φυσικούς της φορείς, διότι έτσι θα προασπίσουμε τα συμφέροντα των παραγωγών κτηνοτρόφων, αλλά και την οικονομία ολόκληρης της Ηπείρου, τακτική την οποία ακολουθούν από της ιδρύσεώς της μέχρι και σήμερα.

______________________

Την Πέμπτη η συνάντηση στην ΑΤΕ

Η συνάντηση των εκπροσώπων των Ενώσεων Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας με τον διοικητή της ΑΤΕ Θ. Πανταλάκη αρχικά είχε κλειστεί για το πρωί της Τετάρτης, αλλά λόγω κωλύματος του εκπροσώπου της ΕΑΣ Πρέβεζας ορίστηκε για τις 11 το πρωί της Πέμπτης, κατά σύμπτωση την ώρα που θα πραγματοποιείται το συλλαλητήριο των κτηνοτρόφων στη «Δωδώνη» και η πορεία προς την Περιφέρεια.
Την 1η Ιουλίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Ιωαννίνων και αποφάσισε να διεκδικήσει με κάθε τρόπο την απόκτηση των μετοχών της ΑΤΕ μαζί με τις άλλες Ενώσεις και τους φορείς των παραγωγών, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.
Πάντως, η ΑΤΕ με την πρόταση του διοικητή προς τους κτηνοτρόφους να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς του πακέτου των μετοχών της, δεν έκανε κάποια …χάρη, αφού από το ιδρυτικό καταστατικό της «Δωδώνης» προβλέπεται ρητώς ότι, σε περίπτωση αποχώρησης μετόχου, τον πρώτο λόγο να αποκτήσουν τις μετοχές τον έχουν οι παλιοί μέτοχοι, εν προκειμένων οι Ενώσεις. Εφόσον δεν μπορέσουν αυτές να προσφέρουν το τίμημα, για το οποίο υπάρχουν πολλές εκτιμήσεις και θα γίνει μεγάλη διαπραγμάτευση, τότε μπορεί να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός.
Στη συνάντηση με τον διοικητή της ΑΤΕ οι Ενώσεις αναμένεται να θέσουν και το θέμα που εκκρεμεί στη δικαιοσύνη για την εξαγορά μετοχών άλλων Ενώσεων (Άρτας, Πωγωνίου και Κόνιτσας) οι οποίες πούλησαν στην ΑΤΕ και από το 60% έφτασε στο 67,7% και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να συμφωνούν οι άλλοι μέτοχοι. Αυτές οι μετοχές ανήκαν κάποτε στην ΕΑΣΙ η οποία της μοίρασε και στις άλλες Ενώσεις στη λογική να μετέχουν όλες οι Ενώσεις της Ηπείρου στην «Δωδώνη».
Ο κ. Μπαλτογιάννης θεωρεί ότι υπάρχει λύση, αρκεί και η ΑΤΕ και κατ΄ επέκταση η κυβέρνηση να συμβάλουν και κάλεσε τους βουλευτές και όλους τους φορείς της Ηπείρου να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
______________

Και οι εργαζόμενοι κατά της ιδιωτικοποίησης

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Δωδώνη» εξέδωσε, την 1η Ιουλίου ανακοίνωση, στην οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν για να μην αλλάξει ο οικονομικός και κοινωνικός χαρακτήρας της εταιρείας, καλώντας να συμβάλλουν όλοι οι φορείς και οι Ηπειρώτες εντός και εκτός των τειχών.
Η ανακοίνωση είναι η ακόλουθη:

H απροσδόκητη, αλλά εκφρασμένη πλέον και επίσημα, πρόθεση της διοίκησης της Α.Τ.Ε να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε», έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των εργαζομένων της επιχείρησης, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της χώρας μας γενικότερα.
Η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε» από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας της, έως σήμερα, στήριξε ουσιαστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Ηπείρου, προσφέροντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας στους Έλληνες και ξένους καταναλωτές, συμβάλλοντας με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Μέσα από μία μακρά και κερδοφόρα διαδρομή κατάφερε να είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός αυθεντικής φέτας στον κόσμο και κορυφαία εξαγωγική εταιρεία τυριών της χώρας.
Η «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε» αντιστάθηκε δυναμικά στις προσπάθειες του καρτέλ επώνυμων βιομηχανιών γάλακτος να «αλωνίζουν» ανεξέλεγκτα στην αγορά, για να αποκομίζουν υπερκέρδη σε βάρος των καταναλωτών και απέδειξε, στην πολυετή διαδρομή της, ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν επιχειρήσεις υγιείς, κερδοφόρες και να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από οικονομική άποψη και παραγωγική δραστηριότητα ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα.
Οι εργαζόμενοι στη «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε» δηλώνουμε ρητά ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας, η επιχείρηση να διατηρήσει και να αναπτύξει τον υφιστάμενο οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα της και τις παραγωγικές της δραστηριότητες. Πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας αυτή θα βρει σύμφωνη την πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας της Ηπείρου, αλλά και των Ηπειρωτών της διασποράς.
Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε απόφαση για το μέλλον της εταιρίας που δεν θα λάβει υπόψη τον κοινωνικό χαρακτήρα της εταιρίας αλλά και την ανάπτυξη της Ηπείρου θα μείνει κενό γράμμα.

______________________
Οι εξελίξεις στη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ θα συζητηθούν στο αυριανό (Τετάρτης, 7 Ιουλίου) Νομαρχιακό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων.

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικαλισμός, Πρέβεζα, Συμμετοχική Κοινωνία και Αμφιβολία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s