Περί "δικαιοσύνης" και άλλων δαιμόνιων…

«Αδιαμφισβήτητο δικαίωμα» χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν την προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, εμμέσως, πως «σε κάθε περίπτωση εξίσου σημαντική είναι και η πιστή εφαρμογή του προγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση από την τρόικα«. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει χαρακτηριστικά: «Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση της Ρουμανίας βγήκε και ανακοίνωσε αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 μονάδες«.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», για την αμφισβήτηση ορισμένων μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου, τα οποία κρίνονται αντισυνταγματικά και από τα συνδικάτα, ο Αμαντέο Αλταφάζ Τάρντιο απαντά ότι «Είναι αδιαμφισβήτητο δικαίωμα η προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Εμείς, η Κομισιόν, σεβόμαστε απόλυτα αυτό το δικαίωμα και την άσκησή του από τα συνδικάτα ή από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο. Αυτό ως αρχή. Από εκεί και πέρα δεν κάνουμε εικασίες σχετικά με τις ενδεχόμενες αποφάσεις ελληνικού δικαστηρίου. Σήμερα, υπάρχει ένα πρόγραμμα, το οποίο συμφωνήθηκε μεταξύ της Ε.Ε., του ΔΝΤ και μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, το οποίο εγκρίθηκε από ένα επίσης νόμιμο Κοινοβούλιο. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές εφαρμόζουν το περιεχόμενο του μνημονίου, το οποίο υπεγράφη το Μάιο«.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος σε ενδεχόμενο δικαστικό μπλοκάρισμα μέτρων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, έφερε το παράδειγμα της Ρουμανίας, η κυβέρνηση της οποίας αποφάσισε να αυξήσει κατά 5% το ΦΠΑ, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας να κηρύξει αντισυνταγματική τη μείωση των συντάξεων κατά 15%. «Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η κυβέρνηση της Ρουμανίας βγήκε και ανακοίνωσε αύξηση του ΦΠΑ κατά 5 μονάδες«, δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν και η Ελλάδα θα πράξει αναλόγως αν χρειαστεί.

Εν τω μεταξύ, η ΑΔΕΔΥ αναμένεται εντός του Ιουλίου να καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης κατά των εγκυκλίων που επέβαλαν δραστικές περικοπές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. Θα αμφισβητήσει επίσης δικαστικά τη μείωση των αποζημιώσεων των απολυμένων και τον περιορισμός του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», και τα δύο, σύμφωνα με εργατολόγους, παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες και στερούν από τους εργαζόμενους νόμιμα περιουσιακά τους δικαιώματα (τα οποία προστατεύει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).

Μιλώντας στην εφημερίδα, η νομική σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Μ. Τσίπρα υποστηρίζει πως οι περικοπές που επιβλήθηκαν δύο φορές στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων, πρώτα στα επιδόματα και έπειτα στους μισθούς (13ο και 14ο), σύμφωνα με το μνημόνιο, αποτελούν βάναυση παραβίαση περιουσιακού δικαιώματος και μάλιστα χωρίς καν να τηρείται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Η ΑΔΕΔΥ θα επικαλεστεί και τις αντιρρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αλλά και άλλων θεσμικών οργάνων, όπως η Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας και στην τελευταία της γνωμοδότηση επεσήμανε ότι δεν είναι επιτρεπτό στο όνομα οικονομικών αναγκών να παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Για προσφυγή προετοιμάζεται και η επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που ασχολείται με το θέμα, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Κασιμάτη. Η νομική ομάδα του ΔΣΑ εξετάζει το ενδεχόμενο, να προσφύγει στα τακτικά πολιτικά δικαστήρια, αμέσως μετά την ψήφιση των αλλαγών για τη μείωση των αποδοχών στους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους έως 25 ετών, ζητώντας προδικαστικό ερώτημα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Μιλώντας στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο καθηγητής Ν. Μαριάς τόνισε πως η έκβαση του συγκεκριμένου ερωτήματος θα είναι κόλαφος για την κυβέρνηση, καθώς η Ευρωπαϊκή Συνθήκη απαγορεύει ρητά τη διαφοροποίηση των αμοιβών με βάση την ηλικία των εργαζομένων.

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικαλιστικά, το σύνηθες παράλογο, κυβερνητικά "μέτρα", οικονομία and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Περί "δικαιοσύνης" και άλλων δαιμόνιων…

  1. Ο/Η Γιώργας λέει:

    Η πιο κραυγαλέα περίπτωση Έλληνα πολίτη που αγωνίστηκε απεγνωσμένα για την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων από τη Διοίκηση εμφανίζεται ζωντανά στην προδικαστική περί παραδεκτού απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργου) http://www.equal-rights-greece.com/metafrasi_prodikastikis_strasbourg.htm, που ήταν και η πρώτη δημοσιοϋπαλληλική που έγινε τυπικά δεκτή στην Ιστορία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s