Ε΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Ανατολικής Αττικής: Όχι στην αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια!

Ε’ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ__________________ΠΑΛΛΗΝΗ 01/07/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχετικά με την εγκύκλιο του ΓΓ του Υπ. Παιδείας Β. Κουλαϊδή

Το Δ.Σ της Ε’ ΕΛΜΕ καλεί το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, να προβεί στις απαραίτητες τροποποιητικές ρυθμίσεις, ώστε να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια των μαθητών.

Ειδικά, για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στους τίτλους σπουδών, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την Απόφασή της με α.π. 1143Α/2002, τονίζει ότι «προσβάλλει την αρχή της αναγκαιότητας», καθώς «σκοπός της σχετικής επεξεργασίας είναι αποκλειστικά και μόνον η επίσημη βεβαίωση ότι ο κάτοχος του απολυτηρίου περάτωσε επιτυχώς τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό κύκλο, επιτυγχάνοντας την σημειούμενη επίδοση (βαθμό) σε καθένα από τα μαθήματα του υποχρεωτικού προγράμματος διδασκαλίας». Αντίθετα, «η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου – αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων) – υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη», γιατί «το θρήσκευμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την επίδοση του μαθητή, ούτε με την διαγωγή του, που και αυτή βεβαιώνεται στον τίτλο».

Είναι αναγκαίο σήμερα να μην επηρεάζεται κανένας θεσμός μέσα στην κοινωνία από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πολιτών. Το σχολείο πρέπει να κάνει την αρχή. Ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να γνωρίζει – πόσο μάλλον και να ανακοινώνει δημόσια – τις θρησκευτικές αντιλήψεις των μαθητών του.

Εξάλλου, αυτές δεν αναγράφονται, πλέον, στην αστυνομική ταυτότητα των μαθητών, έγγραφο απ’ όπου επισήμως μπορεί να λάβει στοιχεία για κάποιο άτομο οποιαδήποτε αρχή.

Γενικότερα, ιδιαίτερα σήμερα, οι συνθήκες επιβάλλουν το σχολείο να αντιμετωπίζει με σεβασμό τις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων, και αυτό διασφαλίζεται με την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των μελών της σχολικής κοινότητας σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας του, στο σχολικό πρόγραμμα, στις καθημερινές δραστηριότητες, στην εν γένει λειτουργία του σχολείου.

Για το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ

ο πρόεδρος

Δημήτρης Παπαθεοδώρου

Advertisements

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in παιδεία, το σύνηθες παράλογο, Οι δάσκαλοι και η Αμφισβήτηση, εκπαιδευτικό σύστημα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s