Για μια ταξική προοπτική στο εργατικό αδιέξοδο

Δημοσιεύθηκε από «το πολιτικό πειραχτήρι» της μηνιάτικης εφημερίδας «Ροσινάντε», ήδη τον Δεκέμβρη του 2009:

Τα σημάδια της απώλειας της εργατικής αξιοπρέπειας και της ταξικής αυτοπεποίθησης στους χώρους δουλειάς είναι, πλέον, έκδηλα. Σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο, οι φόβοι, η οργανωτική αδυναμία ή ανεπάρκεια, το καθεστώς ομηρίας, ο κομματικός/γραφειοκρατικός συνδικαλισμός και οι συνεχόμενες [προδιαγεγραμμένες] ήττες στις οποίες έχει οδηγήσει τους αγώνες των εργαζομένων, έχουν λαβώσει ποικιλοτρόπως αυτό που – κάποτε – υπήρχε ως προλεταριακή υπερηφάνεια κι εργατική πυγμή απέναντι στην εργοδοτική εκμετάλλευση και τα σχέδια της αστικής τάξης.

Ο κόσμος της εργασίας βρίσκεται παγκοσμίως μπροστά σε μια ολομέτωπη επίθεση του Κεφαλαίου κι έχει περάσει – στην καλύτερη των περιπτώσεων – σε κατάσταση στοιχειώδους άμυνας, κομματιασμένος σε εκατομμύρια μέρη, ασύνδετα, ασύντακτα και, συνεπώς, ατελέσφορα σε επίπεδο συνολικής ανταπάντησης.

Η ανάγκη για ουσιαστική επανεκκίνηση της ταξικής πάλης είναι σαφώς επιτακτική!

Τί είναι, όμως, αυτό που θα αφυπνίσει τα εργατικά ένστικτα, θα επανακτήσει την αποσπασμένη ταξική δυναμική και θα οδηγήσει ξανά τις εργατικές ενώσεις στο προσκήνιο της Ιστορίας;

Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι κατέχει την απάντηση. Εξάλλου, αυτή θα δοθεί κάποια στιγμή από την ίδια την τάξη κι όχι απ’ τους αυτόκλητους υπερασπιστές της προλεταριακής επαναστατικής αλήθειας. Η ίδια η τάξη θα χτίσει τις δομές της, μέσα από τις οποίες θα συγκρουστεί με την ισχύουσα κοινωνική φορά και θα προβάλει τα πολιτικά της σχέδια για το αύριο.

Προκειμένου, όμως, να αγγίξει την επαναστατική ακμή της, θα πρέπει να βρει τους κατάλληλους καταλύτες για την πυροδότηση αυτής της διαδικασίας ανάκαμψης –  κι εδώ έρχονται οι πολιτικές προτάσεις.

Αν κάτι αποτελεί πρώτο σημείο αγωνιστικής κοινότητας όλων των εργαζομένων σήμερα, αυτό είναι η ανατίμηση της εργασίας κι ο οικονομικός αγώνας που θα μας οδηγήσει σε μια πρωτόλεια κατάσταση τριβών και ζυμώσεων αναμεταξύ μας.

Αληθεύει, ότι – για διάφορα πολιτικά ρεύματα κι αρκετούς απογοητευμένους συναδέλφους – η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων έχει θεωρηθεί κατά πλειοψηφία κάτι «ντεμοντέ», ας το πούμε, ένα δύσκαμπτο μόρφωμα του παρελθόντος που κάποιοι τρελοί σαν κι εμάς προσπαθούν να μεταμοσχεύσουν στο σήμερα – πιθανώς για κάποιους μια ανέλπιδή προσπάθεια ανάστασης ενός ιστορικού κουφαριού κι άλλα συναφή. Λογικό, όταν βγάζει κανείς πορίσματα από την ΓΣΕΕ και την πλειοψηφία του καθεστωτικού συνδικαλισμού…

Λυπούμαστε κύριοι, όμως, ο  ταξικός συνδικαλισμός έχει να μιλήσει χρόνια κι όταν μιλήσει θα έχει πολλά να πει σ’ όσους τον υποτίμησαν.

Στο σήμερα, θα πρέπει να παίξεις και με νομικούς όρους, θα πρέπει να δώσεις αγώνες και μέσα στα νόμιμα πλαίσια, θα πρέπει να καλλιεργήσεις τις συνθήκες μέσα σε αυτά για να ξεφύγεις, εν συνεχεία, από τα στενά τους όρια και, εν τέλει, θα πρέπει να σπάσεις την περιχαράκωση των εργατικών αγώνων για να μεταλαμπαδεύσεις τη γνώση της προλεταριακής δύναμης και την δύναμη του εργατικού τσαμπουκά.

Ιδού η ερώτηση, λοιπόν…

Ποια είναι η καλύτερη οδός για την αποικοδόμηση του εργατικού/κοινωνικού αυτοματισμού και την δυναμική επανεμφάνιση της τάξης μας στη παλαίστρα του ταξικού ανταγωνισμού, παρά η δημιουργία ντούρων ταξικών συνδικάτων ανατρεπτικής κατευθύνσεως;

Το πολιτικό πειραχτήρι

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικαλιστικά, το σύνηθες παράλογο and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s