Η Karmen στο δρόμο της Kostadinka: ζητείται αλληλεγγύη σε καιρούς εργασιακής και κοινωνικής κρίσης

Ακόμη ένα περιστατικό «εργοδοτικής τρομοκρατίας» καταγγέλλει το «Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού», με θύμα μία εργαζόμενη στην αλυσίδα καφετεριών VΙΑ VAI.

Όπως κατήγγειλε το Σωματείο, η εργαζόμενη μετανάστρια Κάρμεν Μ. απολύθηκε με την επιστροφή της από νόμιμη ιατρική άδεια. Στις συναντήσεις για την καταβολή αποζημίωσης ο εργοδότης Στέλιος Καρέζος εμφανίστηκε «προκλητικός» τόσο απέναντι στην εργαζόμενη, όσο και στους εκπροσώπους του σωματείου.

Την 23η Μάρτη θα γινόταν ο τελικός διακανονισμός, κι ο Στέλιος Καρέζος παρευρέθη τραβώντας φωτογραφίες από τη συνάντηση, στην οποία είχαν προσέλθει πολλά μέλη του σωματείου.

Στην απαίτηση των παρευρισκόμενων να σταματήσει να τραβάει φωτογραφίες απάντησε… επιδεικνύοντας το όπλο του (!).

Οι δύο πλευρές κατέληξαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου έγινε καταγραφή του γεγονότος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του σωματείου «οι αστυνόμοι, αφού κατέγραψαν το γεγονός, «συνέστησαν» στην εργαζόμενη και τα μέλη του σωματείου να μην προβούν σε μηνύσεις, ώστε να μη δεχθούν αντιμήνυση από τον Στέλιο Καρέζο κι οδηγηθούν όλοι στο αυτόφωρο. Ο Στέλιος Καρέζος καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού παρέμενε έξω από το τμήμα και επαναλάμβανε τη φράση ‘’Τώρα μπλέξατε’’»

«Εντελώς συμπτωματικά», το επόμενο βράδυ 24 Μάρτη η εργαζόμενη έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι της όπου και την ξυλοκόπησαν άγρια και την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και λιπόθυμη στην είσοδο του σπιτιού της.

Η αιμορραγία και κάποιου τύπου αναισθητικό που χρησιμοποίησαν οι τραμπούκοι έκαναν την Κάρμεν να μείνει για περίπου 10 ώρες παρατημένη μπροστά στην πόρτα της, όπου και την βρήκε τα ξημερώματα ένας μετανάστης,της έριξε νερό στο πρόσωπο και τη βοήθησε να καλέσει βοήθεια. Το κίνητρο της επίθεσης δεν ήταν η ληστεία, καθώς όταν η εργαζόμενη συνήλθε είχε πάνω της και τα χρήματα και το τηλέφωνό της.

«Πρόκειται για μία εγκληματική ενέργεια που θυμίζει δράσεις της μαφίας κατά του συνδικαλιστικού κινήματος στις ΗΠΑ, σε παλαιότερες δεκαετίες, του 30, του 40 και του 50», τόνισε – μιλώντας στο tvxs.gr – ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της εισαγγελίας Αθηνών αλλά και των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών του υπουργείου εργασίας. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, τις οποίες «θα πρέπει να αναζητήσει ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης», καθώς όταν η εργαζόμενη πήγε να κάνει μήνυση την απέτρεψαν. «Στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε επί της ουσίας ίδιο κρούσμα με αυτό της Κωνσταντίνας Κούνεβα, απλά δεν είναι με τον ίδιο τρόπο και τις ίδιες συνέπειες», τόνισε.

Ο κ. Στρατούλης επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχει «ενταθεί η εργοδοτική αυθαιρεσία, με ορισμένους εργοδότες να έχουν αποθρασυνθεί λόγω και των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και της πολιτικής λιτότητας και αυταρχισμού», προσθέτοντας ότι «τα πιο μεγάλα θύματα των πολιτικών της λιτότητας, του αυταρχισμού και τις αυθαιρεσίας από τους εργοδότες είναι και τα πιο αδύνατα τμήματα της εργατικής τάξης, δηλαδή οι νέοι και οι μετανάστες».

Πάνω από 100 άτομα – πάρα πολύς ο κόσμος για ένα κάλεσμα που έγινε το προηγούμενο βράδυ – πραγματοποίησαν την Παρασκευή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα Via Vai, στη Σταδίου. Ο «μάγκας» οπλοφόρος εργοδότης είχε κρυφτεί στο υπόγειο του μαγαζιού ενώ πάνω είχε αφήσει κάτι αμήχανους υπάλληλους. Τα τζάμια είχαν γεμίσει με χαρτιά της ανακοίνωσης του σωματείου Μαγείρων και διέκρινες και λεκέδες από χυμένους καφέδες.

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ατιμωρησία στην υπόθεση Κούνεβα, άνοιξε ορέξεις…

Τη συνέχεια θα τη δώσουν το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού και το κίνημα αλληλεγγύης!.

Την Κυριακή 28 Μάρτη, στις 18.00΄, το «Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και Λοιπών Εργαζομένων του Κλάδου του Επισιτισμού» θα πραγματοποιήσει συνέλευση στο Πολυτεχνείο.

Κάποια στιγμή, θα δημοσιεύσει ανακοίνωση και η Γ.Σ.Ε.Ε. …

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικαλιστικά, το σύνηθες παράλογο, αλληλεγγύη and tagged , , , , . Bookmark the permalink.