πώς απαντάς … και σε ποιους;

Ας θεωρηθεί κι ως απάντηση στον αφορισμό των ανυπάκουων από τους επηρμένους διατάσσοντες των Αγωνιστικών Κινήσεων

Παίζεται παιχνίδι! Χοντρό παιχνίδι, πολύ χοντρύτερο από την ίδια την ελληνική οικονομία!

Από τη μια οι «ισχυροί» (ευρωπαίοι και παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο) έχουν την μπριζόλα – πλέον – στον πάγκο και τη χτυπούν για να μαλακώσει, από την άλλη την έχουν στήσει στη γωνία περιμένοντας τα ελληνικά «φιλέτα» (υποθέτει κανείς ότι λιμάνια και αγωγοί θα είναι κυρίαρχα, μαζί με διαμετακομιστικό εμπόριο και τουρισμό) να … «πέσουν σαν ώριμα φρούτα» μακριά από τον – όλο και πιο αδύναμο, λόγω «κρίσης» – κοινωνικό έλεγχο και «προσφερόμενα κοψοχρονιά» από μια αδύναμη κυβέρνηση.

Σ’ αυτό το παιχνίδι μια σφριγηλή και δυναμική ΕΕ θα διεκδικούσε με σαφή τρόπο τη μερίδα του λέοντος, οπότε είναι κατανοητή η πίεση που άσκησε η Ο.Δ. Γερμανίας (μέσω και του διπλού παιχνιδιού της Deutsche Bank), καθώς και η «αντίδραση» της Γαλλίας (που έδειξε προσωρινά να στηρίζει την Ελλάδα). Όμως, το παιχνίδι φαίνεται να καθίσταται συνθετότερο, αν υπολογίσει κανείς και τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Deutsche Bank και Goldman Sachs ελέγχουν πάνω από το 70% της πώλησης του «ελληνικού χρέους», αλλά η πρώτη «παίζει» σε ευρώ, ενώ η δεύτερη «παίζει» και στην πίεση πάνω στο ευρώ.
  • Ο «Ρωσικός παράγοντας» – με την προφανή δυναμική που του παρέχει η συμμετοχή στον περίφημο «αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη» έχει κάθε συμφέρον να ανοίξει ακόμα ένα – μετά τον ουκρανικό αγωγό που προμηθεύει τη βόρεια Ευρώπη – μοχλό ελέγχου της ΕΕ, αλλά και αποδυνάμωσης του παρεμβατισμού των ΗΠΑ στην περιοχή.
  • Αν και αυτό το χαρτί «παίχτηκε ήδη ως μπλόφα», δεν έχουν δημοσιευθεί εκτιμήσεις για το πώς σκέφτεται η Κίνα να εξαργυρώσει την «ασυνέπεια του ελληνικού κράτους» απέναντι στην COSCO…

Τί σημαίνουν, αν λάβουμε υπ’ όψιν όλα τούτα, οι ξαφνικές «προσκλήσεις» από Merkel και Obama προς τον Γ. Παπανδρέου;

Τί σημαίνει η – τσάμπα, μέχρι τώρα – μαγκιά προς την ΕΕ για την απαξίωση της Ελλάδας και την καθυστέρηση – τουλάχιστον των «μεγάλων» – να προστρέξουν σε βοήθειά της;

Είναι σίγουρο ότι για όλους η «επίθεση» στην Ελλάδα σημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχουν κι οι άλλες «αδύναμες» (με την τρέχουσα έννοια) οικονομίες να βρεθούν αποδυναμωμένες απέναντι στις διαθέσεις των «παγκοσμιοποιημένων επενδυτών», αλλά όλες οι ενδείξεις – καθώς και οι «ψίθυροι» περί ΑΕΠ, χρεών και ισοζυγίων – μιλούν για κάτι ακόμα ευρύτερο: οι «παγκοσμιοποιημένοι επενδυτές» βγήκαν από την κρυψώνα τους κι αποκάλυψαν έναν υπερ-φιλόδοξο στόχο, την κυριαρχία του turbo-καπιταλισμού πάνω στον προστατευτισμό που επέδειξαν τα κράτη – και στον οποίο έδειξαν, προσωρινά, να υποτάσσονται οι τράπεζες που ενισχύθηκαν – κυριαρχώντας για λίγο στον διεθνή στίβο εξουσίας.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που Merkel και Obama, την ίδια στιγμή που «παίζουν» το «χαρτί Ελλάδα», εκκινούν και τον έλεγχο της δράσης της Goldman Sachs, ενώ η πρώτη στέλνει τον Ackermann, διοικητή της Deutsche Bank, για συνεννοήσεις στην Αθήνα. Ήδη, ο Obama, με το νομοσχέδιο για τον ανασχηματισμό της κοινωνικής ασφάλισης, επιβάλλει ένα μη ευπρόσδεκτο κόστος στις πλάτες των «επενδυτών». Στην Ευρώπη, σιγά-σιγά, αν και απουσιάζουν οι «μεγάλοι παίκτες» κομμουνιστική και σοσιαλιστική «Διεθνής», η «αριστερά» ανακαλύπτει (πρβλ., π.χ., την επιστολή των βουλευτών κι ευρωβουλευτών του αριστερού κόμματος Die Linke, αλλά και την εσπευσμένη έλευση στην Ελλάδα του Martin Schultz, εκ μέρους των σοσιαλδημοκρατών της Ο.Δ. Γερμανίας – που ελέγχουν τα εργατικά συνδικάτα – και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού (σοσιαλδημοκρατικού) Κόμματος) ότι σ’ αυτόν τον ευρωπαϊκό στίβο μπορεί να παίξει – αφού της παρασχέθηκε το απρόβλεπτο: κοινά μέτρα απαξίωσης του ευρωπαϊκού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, κοινές βολές ανεργίας και μείωσης μισθολογικής δύναμης και κοινές πολιτικές προσπορισμού της αυξανόμενης υπεραξίας από τις εταιρίες στην – βαλόμενη από την «κρίση» – καπιταλιστική Ευρώπη!

Η δύναμη, το «χαρτί», των συνδικάτων και του κόσμου της εργασίας είναι η διεθνοποιημένη και δυναμική παρέμβαση στα τεκταινόμενα – ώστε, αντί ν’ ανανήψουν οι κεφαλαιοκρατικοί ή/και κρατικοί εξουσιαστικοί «παίχτες», να βρεθούν μπροστά σε τετελεσμένα!

Τα κόμματα – μικρά ή μεγάλα – και οι «επαγγελματίες» των συνδικάτων – απεργούν μια ημέρα, δεν κερδίζουν, βέβαια, τίποτα, και, κατόπιν, «αξιολογούν την νίκη τους»… καλώντας σ’ επανάληψη της μονοήμερης άσκησης – ουπς, συγγνώμη! – απεργίας!

Δεν προτείνουν τίποτα σε κανέναν! Αφήνουν, αφού δεν έχουν δα και κανέναν στόχο ανατροπής ούτε διασποράς της «εξεγερτικής πρωτοβουλίας», να χάνονται όλες οι ευκαιρίες διεθνοποίησης και αλληλέγγυας δράσης, αφήνουν να χάνονται οι ευκαιρίες να έρθει το συνδικάτο – που, ούτως ή άλλως, θεωρούν συντεχνία – σε επαφή με το – κάθε φορά και κατά περίπτωση – προνομιακό κοινό του: οι καθηγητές με τους μαθητές και τους γονείς, π.χ., και κοιτούν – αν τολμούν, κιόλας – αμήχανα πώς οι στατιστικές χαϊδεύουν τα «οικονομικά μέτρα» με νούμερα αποδοχής! Άλλωστε, νομίζουν ότι «αντιμετωπίζοντας τους μαθητές πρέπει να είμαστε αμήχανοι»… Ουαί!

Δεν έχουν την πρόθεση να προτείνουν ούτε εναλλακτική διαχείριση του χώρου και του αντικειμένου της εργασίας: η εμπειρία έδειξε ότι όποτε καταλήφθηκαν και λειτούργησαν από καταληψίες οι χώροι εργασίας, τότε απαξιώθηκαν τα εξουσιαστικά κόμματα και οι κάθε λογής νομενκλατούρες και τότε τα «κόμματα» επέδειξαν το συντηρητικό/κατασταλτικό τους πρόσωπο: από την Κομμούνα στην Καταλωνία, στη Βουδαπέστη, στο Τορίνο, σήμερα στην Αργεντινή και την Chiapas, χθες στην Oaxaca… Στη Βολιβία, ένα φτωχό κράτος καταλαμβάνει κι εθνικοποιεί, χαρίζοντας υπόσταση στο «λαό της αβύσσου». Μόνο του; Όχι! Όλη η Λατινική Αμερική – εκούσια ή ακούσια – επιδεικνύει αλληλεγγύη! Ποιοι απουσιάζουν; Έλα, ντε!

Να αφήσουμε πίσω τους ανερμάτιστους!

  • Η «όχι δική μας κρίση» πρέπει να είναι αληθινή θέση, όχι συνθηματάκι για διαδηλώσεις: οι επιχειρηματίες ΚΛΕΒΟΥΝ, οι έμποροι ΚΛΕΒΟΥΝ, το κράτος που – ως φορέας «εθνικής υπόστασης» – μας καλεί να «κάνουμε θυσίες» δεν τολμά καν να «φορολογήσει το κεφάλαιο»! Ο «προστατευτισμός της μεσαίας επιχείρησης» επιδιώκει να μας ρίξει στα χέρια του «εθνικού καπιταλισμού» και της ασύνειδης κατανάλωσης!
  • Ας πάψουν να καλούν σε «μονοήμερες κομματικές ασκήσεις», κι ας προτείνουν να μπούμε και να λειτουργήσουμε τα σχολεία, ν’ ακυρώσουμε στην πράξη τις – ανούσιες κι άσχετες με όποια έννοια «Παιδείας» – πανελλαδικές εξετάσεις!
  • Ας προτείνουν απεργιακά ταμεία και διασπορά, ενημέρωση του «κοινού» και, τέλος, απεργία ενάντια στην απαξίωση του επαγγέλματός μας, με μισθολογικά, αλλά και θεσμικά αιτήματα για τη δομή και υπόσταση της εκπαίδευσης και για το «δωρεάν» της παροχής της!
  • Ας ενισχύσουν την αυτονόμηση των συνδικάτων από τους «κρατιστικούς/διαχειριστικούς/εξουσιαστικούς» θεσμούς: τα ασφαλιστικά και κοινωνικά ταμεία στη διαχείριση των εργαζομένων, όχι του αστικού κράτους! Να τροφοδοτήσουμε τις ανάγκες μας με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χρήματα!
  • Ας κάνουν, επιτέλους, την αυτοκριτική τους, για τις «μικρές συμμετοχές» στις κινητοποιήσεις – που τολμούν ν’ αποδίδουν στους «βολεμένους», θεωρώντας ότι οι ίδιοι έχουν – εξ’ ορισμού – δίκιο σ’ ό,τι σχεδιάζουν…

Δεν βλέπουν πόσο οι σχεδιασμοί τους έχουν απαξιωθεί στο πεδίο της καθημερινότητας, οπότε – αφού δε βολεύει και την κοντή θωριά τους – τους κάνανε θεούς αυτούς τους σχεδιασμούς και κρίνουν τους πάντες! Δε μένει παρά να κερδίσουν κι εξουσία – που τόσο ποθούν – για να ‘ματοκυλήσουν κι άλλες Μαχνόβτσινες, κι άλλες Τασκένδες, Βουδαπέστες, Πράγες… Ως «εκ θεού μεσσίες», είναι έτοιμοι να ρίξουν τους άλλους στα λιοντάρια για να βγει αληθινή η «κάθε μέρα τους», που ποτέ δεν αξιώθηκαν να κρίνουν, που τη γιγάντωσαν σε γκρουπούσκουλα, χωρίς ποτέ να κατέβουν στον κόσμο – αφού προ-απαιτούν «ο κόσμος να υπακούσει στο δόγμα»!

Στεκόμαστε απέναντί τους, δε φοβόμαστε και θα δράσουμε! Αφού είναι ανεύθυνοι, θα πάρουμε όλοι οι «άλλοι» ευθύνη!

Advertisements

About freesyndicate

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
This entry was posted in συνδικαλιστικά, διεθνές κίνημα εκπαιδευτικών. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s